The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ମହା ବିଷୁବ ସଙ୍କ୍ରାନ୍ତିରେ ପଣାର ମହତ୍ବ

ମହା ବିଷୁବ ସଙ୍କ୍ରାନ୍ତି ମେଶ ସଙ୍କ୍ରାନ୍ତି ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା । ଏହି ଦିନ ସୂର୍ଯ୍ୟ ନିଜର ଗ୍ରହ ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ଲିବ୍ରାର ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରନ୍ତି, ଯାହାକୁ ମେଶା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ । ଉତ୍ତର ଭାରତରେ, ଏହି ଦିନ ବସନ୍ତ ଋତୁର ଆଗମନ ଅଟେ । କୁହାଯାଏ ବସନ୍ତ ଋତୁ ଅର୍ଥ ବୁଣିବା ଋତୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଦିନ ପରେ, ଲୋକମାନେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥାନ୍ତି । ମହା ବିଷ୍ଣୁ ସଙ୍କ୍ରାନ୍ତି ଉପରେ, ଓଡିଆ ଲୋକମାନେ ପଣା ନାମକ ଏକ ମିଠା ଖାଦ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ପଣା ସଙ୍କ୍ରାନ୍ତି ନାମ ଏହି ପଣାରୁ ଆସିଛି । ବିଭିନ୍ନ ଫଳ, କ୍ଷୀର, ପାଣି, କଦଳୀ, ବେଲ, ଏବଂ ଚିନି ଡାଲି ମିଶ୍ରଣ କରି ଏହାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ । ଏହି ପଣାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇଥିବା ଏକ ଛୋଟ ମାଟି ପାତ୍ର ପରମ୍ପରା ଅନୁଯାୟୀ ତୁଳସୀ ଉଦ୍ଭିଦ ଉପରେ ଟଙ୍ଗାଯାଏ । ହାଣ୍ଡି ତଳେ ଏକ ଛିଦ୍ର ତିଆରି ହୁଏ, ଯେଉଁଠାରୁ ପାଣି ଭରିଯାଏ । ଅନ୍ୟ ଏକ ପରମ୍ପରା ହେଉଛି ଛତୁଆର ମିଶ୍ରଣ ଏବଂ କଦଳୀ ସହିତ ଖାଇବା ।

SHARE BY