କିସମିସ୍ ଏକ ଶୁଖିଲା ଅଙ୍ଗୁର । କିସମିସ୍ ଦୁନିଆର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ ଏବଂ ଏହାକୁ କଞ୍ଚା ଖାଇପାରନ୍ତି କିମ୍ବା ରାନ୍ଧିବାରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ସୁନେଲି, କଳା, ଏବଂ ସବୁଜ ରଙ୍ଗରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏହି ଶୁଖିଲା ଫଳଗୁଡ଼ିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ । ଏବଂ କେଶ ଏବଂ ଚର୍ମ ପଆଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏଗୁଡିକ କ’ଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ନିମ୍ନରେ ଦେଖନ୍ତୁ 100 ଗ୍ରାମ କିସମିସ୍ କଣ ସବୁ ଧାରଣ କରେ:-
କ୍ୟାଲୋରୀ – 308 kcal
ପ୍ରୋଟିନ୍ – 1.8g
ଚର୍ବି – g। G ଗ୍ରାମ
କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ – 74.6 ଗ୍ରାମ
ଫାଇବର – 6.8 ଗ୍ରାମ
କ୍ୟାଲସିୟମ୍ – 87 ମିଗ୍ରା
ଲ Iron ହ – 1.79 ମିଗ୍ରା
ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ – mg 36 ମିଗ୍ରା
ପୋଟାସିୟମ୍ – 744 ମିଗ୍ରା
ଭିଟାମିନ୍ ସି – 2.3 ମିଗ୍ରା
କିସମିସ୍ ର 12ଟି ଉପକାରିତା–
1. ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟକାରୀ–
କିସମିସ୍ ରେ ଫାଇବର ପରିମାଣ ଅଧିକ ହେତୁ ଏହା ହଜମ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ । କିସମିସରେ ଥିବା ଫାଇବର ଷ୍ଟୁଲରେ ବହୁଳ ମାତ୍ରାରେ ଯୋଗ କରିଥାଏ, ନିୟମିତ ଅନ୍ତଃସ୍ଥଳର ଗତିବିଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ଏବଂ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟକୁ ରୋକିଥାଏ । ଏହା ଏକ ସୁସ୍ଥ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । କିସମିସରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଯୌଗିକ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ହଜମକୁ ସହଜ କରିଥାଏ, ଯାହା ହଜମକାରୀ ଏନଜାଇମ୍ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଏହା ସହିତ, ସେମାନଙ୍କର ସାମାନ୍ୟ ଲକ୍ସାଟିଭ୍ ଗୁଣ ରହିଛି ଯାହା ହଜମ ଜନିତ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ କିସମିସ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରି ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ପେଟରେ ଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ ।
2. ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତିରେ ଉନ୍ନତି କରେ–
କିସମିସ୍ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ଏ ପରି ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ, ଯାହା ଆଖିକୁ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପ ଏବଂ ମୁକ୍ତ ରେଡିକାଲ୍ ଡାମେଜ ଦ୍ବାରା ହେଉଥିବା କ୍ଷତିରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ । ଏହା ସହିତ, କିସମିସରେ ପଲିଫେନୋଲ ପରି ଯୌଗିକ ରହିଥାଏ ଯାହାର ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣ ରହିଛି, ଯାହା ଆଖିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । କିସମିସ୍ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟର ଅଂଶ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରେ ଯାହା ଚକ୍ଷୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ନିୟମିତ ଚକ୍ଷୁ ଯାଞ୍ଚ ସହିତ, ଭଲ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ଏବଂ ଚକ୍ଷୁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ ।
3. ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ—
କିସମିସ୍ ପୁଷ୍ଟିକର ରଚନା ହେତୁ ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । କିସମିସ୍ ପୋଟାସିୟମରେ ଭରପୂର, ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଏହାର ଭୂମିକା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଏକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ । ପୋଟାସିୟମ୍ ସୋଡିୟମର ପ୍ରଭାବକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ । ଏହା ସହିତ, କିସମିସରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଫେନୋଲିକ୍ ଯୌଗିକ ରହିଥାଏ ଯାହା ହୃଦ୍ରୋଗର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର ସହିତ ଜଡିତ । କିସମିସ୍ କୁ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ ।
4. ହାଡର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରେ–
କିସମିସ୍ ହାଡର ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ । ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ଏକାଡେମିକ୍ ଜର୍ନାଲ୍ ଙ୍କ ଅନୁସାରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅସ୍ଥି ଗଠନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ମୁଖ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ବୋରନ୍, କିସମିସ୍ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ସ । କିସମିସ୍ ଖାଇବା, ବିଶେଷକରି ଭିଜାଇଥିବା କିସମିସ୍ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଉତ୍ତମ ଅବଶୋଷଣରେ ଏବଂ ହାଡର ଘନତ୍ୱରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
5. ଓଜନ ହ୍ରାସ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ–
କିସମିସ୍ ଅନେକ କାରଣରୁ ଓଜନ ହ୍ରାସ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବ । ପ୍ରଥମତଃ ଫାଇବରରେ ଅଧିକ ଥିବାବେଳେ ସେମାନେ କ୍ୟାଲୋରୀ ଏବଂ ଚର୍ବିରେ ଅପେକ୍ଷାକୃତ କମ୍, ଯାହା ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ କ୍ୟାଲୋରୀ ଗ୍ରହଣକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଫାଇବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟକୁ ରୋକିଥାଏ, ଏକ ସୁସ୍ଥ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । କିସମିସ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ମଧୁରତା ଯୋଗାଇଥାଏ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଶର୍କରା ସ୍ନାକ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ବିକଳ୍ପ କରିଥାଏ ।
6. ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଏ–
କିସମିସ୍ ପୁଷ୍ଟିକର ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ହେତୁ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇଇପାରେ । ସେଗୁଡ଼ିକରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ ପଲିଫେନୋଲ ପରି ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ, ଯାହା କ୍ଷତିକାରକ ମୁକ୍ତ ରେଡିକାଲକୁ ନିରପେକ୍ଷ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ଶରୀରରେ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଅତିରିକ୍ତ ଭାବରେ, କିସମିସ୍ ଲୌହ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜରୁରୀ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ । ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କୋଷ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିବଡି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଲୌହ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କିସମିସରେ ଥିବା ଫାଇବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଗୁଣ୍ଡ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋମକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରେ, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ।
7. ରକ୍ତହୀନତାକୁ ରୋକିଥାଏ–
ରକ୍ତହୀନତାକୁ ରୋକିବାରେ କିସମିସ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । କିଛି ପରୀକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କିସମିସ୍ ଲୌହ ପଦାର୍ଥ ହେତୁ ରକ୍ତହୀନତାକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ରକ୍ତରେ ଅମ୍ଳଜାନ ବହନ କରୁଥିବା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଲୌହ ଜରୁରୀ ଅଟେ । କିସମିସ୍ ଖାଦ୍ୟପେୟର ଲୌହର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ଯୋଗାଇଥାଏ, ଯାହା ଲୌହ ଅଭାବ ରକ୍ତହୀନତାକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । କିସମିସର ନିୟମିତ ଖାଇବା ଶରୀରରେ ଲୌହ ସ୍ତର ବଢାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଲାଲ ରକ୍ତ କଣିକା ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ ଏବଂ ରକ୍ତହୀନତା ସହିତ ଜଡିତ ଥକ୍କା, ଦୁର୍ବଳତା ଏବଂ ଫିକା ଚର୍ମ ଭଳି ଲକ୍ଷଣକୁ ରୋକିଥାଏ ।
8. ଫୁଲିବା ଏବଂ ଅମ୍ଳତାକୁ ଭଲ କରିଥାଏ–
କିସମିସ୍ କ୍ଷାରୀୟ ପ୍ରକୃତି ହେତୁ ଅମ୍ଳରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇପାରେ । ଅତ୍ୟଧିକ ପେଟ ଏସିଡକୁ ନିରପେକ୍ଷ କରିବାରେ ଏବଂ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏକ ଶାନ୍ତକାରୀ ପ୍ରଭାବ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ କ୍ଷମତା ଅଛି । ଅତିରିକ୍ତ ଭାବରେ, କିସମିସରେ କିଛି ଯୌଗିକ ରହିଥାଏ ଯାହା ପେଟରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ pH ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯାହା ଏସିଡ୍ ରିଫ୍ଲକ୍ସ ଏବଂ ହୃଦଘାତର ଘଟଣାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । କିସମିସ୍ ନିୟମିତ ଭାବେ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଥିବା ବିଷାକ୍ତ ସ୍ତର କମିଯାଏ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଫୁଲିବା, ଫ୍ଲାଟୁଲେନ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଯଥା ଫୁଲା ଏବଂ ଚର୍ମ ରୋଗ ଭଳି ପରିସ୍ଥିତି କମିଯାଏ ।
9. କିସମିସ୍ ଦାନ୍ତ କ୍ଷୟକୁ ରୋକିଥାଏ–
କିସମିସରେ ଥିବା ଓଲିନୋଲିକ୍ ଏସିଡ୍ ଦାନ୍ତ କ୍ଷୟକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଜୀବାଣୁ ବାହାର କରି ଦାନ୍ତକୁ ସଫା ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି । କିସମିସ୍ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ବୋରନରେ ଭରପୂର ଥିବାରୁ ସେମାନେ ଦାନ୍ତ କ୍ଷୟକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ଦାନ୍ତକୁ ଧଳା କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି ।
10. ବନ୍ଧ୍ୟାକରଣ ସମସ୍ୟାକୁ ଚିକିତ୍ସା କରେ–
କିସମିସରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଶର୍କରା ପ୍ରଚୁର ଥିବାରୁ ସେମାନେ ବହୁ ଶକ୍ତି ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି ଏବଂ ପୁରୁଷମାନଙ୍କଠାରେ ଇରେକ୍ଟାଇଲ୍ ଡିସଫଙ୍କସନ ଚିକିତ୍ସା କରିବାରେ ଉପଯୋଗୀ । କିସମିସରେ ଆର୍ଜିନାଇନ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଶୁକ୍ରାଣୁର ଗତିଶୀଳତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଏବଂ ବନ୍ଧ୍ୟାକରଣର ଚିକିତ୍ସାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
11. କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ହୃଦୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ–
ଏକ ମଜାଦାର ଅଧ୍ୟୟନରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କିସମିସ୍ ପୁଷ୍ଟିକର ରଚନା ହେତୁ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ । ସେଗୁଡ଼ିକରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଫାଇବର ଥାଏ, ଯେପରିକି ପେକ୍ଟିନ୍, ଯାହା LDL (ଖରାପ) କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । କିସମିସରେ ଥିବା ଫାଇବର ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଥିବା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସହିତ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ରକ୍ତ ପ୍ରବାହରେ ଅବଶୋଷଣକୁ ରୋକିଥାଏ । କିସମିସରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ପଲିଫେନୋଲ ଥାଏ ଯାହା ହୃଦୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର ସହିତ ଜଡିତ । ତଥାପି, ଏହା ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଜରୁରୀ ଯେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ କେବଳ ଖାଦ୍ୟପେୟର ପରିବର୍ତ୍ତନ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ହୋଇନପାରେ, ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବା ପରାମର୍ଶଦାୟକ ଅଟେ ।
12. ଚର୍ମରୋଗ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ କେଶ–
ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, କିସମିସରେ ରେସଭେରାଟ୍ରୋଲର ଉପସ୍ଥିତି ରକ୍ତରୁ ବିଷାକ୍ତ କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ରକ୍ତକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଚର୍ମ କୋଷଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହେବାକୁ ରୋକାଯାଇଥାଏ ଏବଂ କୁଞ୍ଚନ ଏବଂ ଚମଡ଼ା ଚର୍ମକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏଥିସହ କିସମିସ୍ ଚକଚକିଆ କେଶକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ କେଶ ଝଡିବା ସମସ୍ୟାକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
More Stories
ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା କହିବ ଡିପ୍ରେସନ୍ ର ଳକ୍ଷଣ
ଟିନ୍ ଏଜ୍ ରେ ପାଆନ୍ତୁ ବ୍ରଣରୁ ମୁକ୍ତି
ଅଧିକ ଚିନି ଶରୀରରେ କରିଥାଏ ଏହି ମାରାତ୍ମକ ରୋଗ