ଆଧୁନିକ ଜୀବନଶୈଳୀରେ, ଏହିପରି ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ତିଆରି ହୋଇଛି ଯାହା ଜିଭକୁ ସ୍ୱାଦ ଦେଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ପେଟକୁ ଯିବା ମାତ୍ରେ ଏହା ସମଗ୍ର ଶରୀରରେ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଅବଶ୍ୟ ଏହା ତୁରନ୍ତ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇନପାରେ କିନ୍ତୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହା ଶରୀରକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବା ଆରମ୍ଭ କରେ । ଏହି କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (WHO) ଏପରି ଅନେକ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଯାହା ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଆଦୌ ନ ଖାଇବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଖାଦ୍ୟର ଏହି ତାଲିକାରେ ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ଅଛି ଯାହାକି ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରତିଦିନ ଖାଇଥା’ନ୍ତି ।
ପାସ୍ତା ଏବଂ ବ୍ରେଡ-ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ ରିଫାଇନଡ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଜିନିଷ । ପାସ୍ତା ଓ ବ୍ରେଡ କେବଳ ରିଫାଇନଡ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ମିଠା ସ୍ନାକ୍ସରେ ଏହି କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଥାଏ । ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । ପାସ୍ତା ଏବଂ ବ୍ରେଡ ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଜିନିଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଯାହା ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ଥର ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆଳୁ ଚିପ୍ସ – ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରତିଦିନ କିଛି ଆଳୁ ଚିପ୍ସ ଖାଆନ୍ତି । ଅତ୍ୟଧିକ ତାପମାତ୍ରାରେ ରିଫାଇନଡ ତେଲରେ ଆଳୁ ଚିପ୍ସ ଫ୍ରାଇ କରାଯାଏ । ଏଥିରେ ବହୁ ଲୁଣ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ଏହି ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ । ଏଥିରେ ଅନେକ କ୍ୟାଲୋରୀ ମଧ୍ୟ ଥାଏ ।
ପାମୋଲିନ ଅଏଲ-ଆଜିକାଲି ପାମୋଲିନ ତେଲ ଅନେକ ଘରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ପାମୋଲିନ ତେଲ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିପଜ୍ଜନକ । ଏହା ହୃଦୟ ପାଇଁ ବହୁତ କ୍ଷତି କରିଥାଏ । ପାମୋଲିନ ତେଲ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ବଢାଇଥାଏ । ତେଣୁ ପାମୋଲିନ ତେଲ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ପିଜା ଏବଂ ବର୍ବର – ପିଜା ଏବଂ ବର୍ଗର ହେଉଛି ଅଲ୍ଟ୍ରା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଯେଉଁଥିରେ ବହୁ ବଟର, ପନିର, ଲୁଣ ଏବଂ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଯୋଗ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହି ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଶୀଘ୍ର ଓଜନ ବଢାଇଥାଏ । ତେଣୁ, ପିଜା ବର୍ଗର ବ୍ୟବହାରକୁ କମ୍ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ପନିର- ପନିର ଅନେକ ଜିନିଷରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ପନିର ମଧ୍ୟ ଏକ ଅଲ୍ଟ୍ରା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଯେଉଁଥିରେ ସାଚୁରେଟେଡ୍ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ । ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ । ଏହା ହୃଦଘାତର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋଟାପଣର କାରଣ ହୋଇଥାଏ ।
ଅତ୍ୟଧିକ ଲୁଣ- କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୫ ଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ଲୁଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଅଧିକ ଲୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତଚାପ ବଢିଯାଏ ଏବଂ ଗମ୍ଭୀର ହୃଦରୋଗ ହୁଏ । ତେଣୁ, ଯେଉଁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧିକ ଲୁଣ ଥାଏ, ତାହା ଖୁବ୍ କମ୍ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ କିମ୍ବା ଆଦୌ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।ଅତ୍ୟଧିକ ଚିନି – କିନ୍ତୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଚିନି ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିପଜ୍ଜନକ । ଅତ୍ୟଧିକ ଚିନିର ସବୁଠାରୁ ବଡ ପରିଣାମ ହେଉଛି ମେଦବହୁଳତା । ଏହା ଟେନସନ ବଢାଇଥାଏ । ଅଧିକ ଚିନି ଯକୃତ, ଅଗ୍ନାଶୟ ଏବଂ ଅନ୍ତନଳୀରେ ସମସ୍ୟା ବଢାଇଥାଏ । ତେଣୁ ଜଣେ ଅଧିକ ଚିନି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଯଦି ସୁଗାର ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ ତେବେ ଚିନି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
More Stories
ପଇଡ ପାଣିର ଚମତ୍କାର ଜାଣିଲେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ
ସ୍ତ୍ରୀ ବୋଲକରା ହୋଇଥାନ୍ତି ଏହି ଅକ୍ଷରର ବ୍ୟକ୍ତି
ବେଡରୁମ୍ ରେ କରନ୍ତୁନି ଏହିସବୁ କାମ, ବିଗିଡି ପାରେ ସମ୍ପର୍କ