The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ବ୍ରେନ୍ ଫଗ୍ କ’ଣ, ଯାହା ତୁମର ଚିନ୍ତା ଏବଂ ବୁଝିବା କ୍ଷମତାକୁ ଛଡ଼ାଇ ନେଇପାରେ ?

ବ୍ରେନ୍ ଫଗ୍ ହେଉଛି ଏକ ମାନସିକ ଅବସ୍ଥା ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ମନ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ଏହି କାରଣରୁ ତୁମର ଚିନ୍ତା ଏବଂ ବୁଝିବା କ୍ଷମତା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇପାରେ । ଏହି କାରଣରୁ ଆପଣ ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସରେ ସଠିକ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜିନିଷ-

ବ୍ରେନ୍ ଫଗ୍ ର କାରଣ-

ଏହାର ଅନେକ କାରଣ ଅଛି । କୋଭିଡରୁ ସୁସ୍ଥ ହେଉଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ବହୁତ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହାର କେତେକ ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ନିମ୍ନଲିଖିତ-

ଅତ୍ୟଧିକ ଭାବିବା

ଅତ୍ୟଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ

ବିଶ୍ରାମ ନାହିଁ

ଯଥେଷ୍ଟ ନିଦ ହେଉନାହିଁ

ଅତ୍ୟଧିକ ଚାପ ନିଅ

ଖରାପ ଖାଦ୍ୟ

କେତେକ ଔଷଧର ପାର୍ଶ୍ୱ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମସ୍ତିଷ୍କରେ ଫଗ୍ ହୋଇପାରେ

ବ୍ରେନ୍ ଫଗ୍ କିପରି ଚିହ୍ନଟ କରିବେ-

ଏହାକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିରାକରଣ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଲକ୍ଷଣ ବୁଝି ଏହାର ଚିକିତ୍ସା ସହଜରେ ସମ୍ଭବ । ଆପଣ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲକ୍ଷଣ ଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବେ-

ନିଶ୍ୱାସ

ଅନିଦ୍ରା

ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ରୁହ

ଏକାଗ୍ରତାର ଅଭାବ

ଦୁର୍ବଳ ସ୍ମୃତି

ଅସ୍ପଷ୍ଟ ଦର୍ଶନ

ରୁଟିନ୍ ମନ୍ଥର କରିବା

କ୍ଳାନ୍ତି ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତା

ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜୀବନ

କମ୍ ସଚେତନ ରୁହନ୍ତୁ

ବାର୍ତ୍ତାଳାପରେ ଅସୁବିଧା

କାମ କରିବାର କ୍ଷମତା ହ୍ରାସ

ବ୍ରେନ୍ ଫଗ୍ ରୁ ସୁରକ୍ଷା-

ଯଦି ଆପଣ ନିଜକୁ ଏଥିରୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟପେୟରେ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ସଠିକ୍ ପରିମାଣର ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ଶୋଇଯାଆନ୍ତୁ, କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମୟରେ ନିୟମିତ ବିରତି ନିଅନ୍ତୁ, ଯୋଗ ଏବଂ ଧ୍ୟାନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟର ବିଶେଷ ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତୁ । ଏହି ଅବଧିରେ, ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ ବହୁତ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ଖାଦ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ବ୍ରେନ ଫଗ୍ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ । ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ଚିନି କିମ୍ବା କାର୍ବସ୍ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ, ଯାହା ମସ୍ତିଷ୍କର କୁହୁଡ଼ି ଲକ୍ଷଣକୁ ବଢାଇପାରେ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଠିକ୍ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମସ୍ତିଷ୍କର କୁହୁଡି ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରିବ । ମସ୍ତିଷ୍କ କୁହୁଡ଼ିକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ, ଆପଣ ଏହି ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବେ-

ବିନ୍ସ – ରାଜମା, ପିଣ୍ଟୋ, ନେବୀ କିମ୍ବା କଳା ବିନ୍ସ

ବେରିଜ୍- ବ୍ଲୁବେରି ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରବେରି

ଓମେଗା 3ରେ ଭରପୂର ମାଛ – ସାଲମନ, ହେରିଙ୍ଗ, ସାଲଡାଇନ୍, ଟ୍ରାଉଟ୍, ଟୁନା ଇତ୍ୟାଦି

ସବୁଜ ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା- ପାଳଙ୍ଗ, ମେଥି, କାଲେ

ସାଇଟ୍ରସ୍ ଫଳ- କମଳା, ଲେମ୍ବୁ, ଅଙ୍ଗୁର ଇତ୍ୟାଦି

ବାଦାମ ଏବଂ ବିହନ-ବାଦାମ, ଫ୍ଲକ୍ସ ବିହନ

ପୁରା ଶସ୍ୟ – କ୍ୱିନୋଆ, ବାର୍ଲି, ଫାରୋ