ପ୍ରତିବର୍ଷ ମହାଶିବରାତ୍ରୀ ଫାଲଗୁନ୍ ମାସ କୃଷ୍ଣ ପକ୍ଷର ଚତୁର୍ଦ୍ଦଶୀରେ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଯାହାକି ଚଳିତ 8 ମାର୍ଚ୍ଚରେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଦିନରେ ଅନେକ ଲୋକ ଉପବାସରେ ରୁହନ୍ତି ଏବଂ ଭଜା ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତି । ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସହଜ ରେସିପି ଖୋଜୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ସନ୍ଦର୍ଭଟି କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ । ଏଠାରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଶିବରାତ୍ରୀରେ ପାଣି ସିଙ୍ଗଡା ଅଟାରେ କିପରି ବର୍ଫି ତିଆରି କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବୁ । ଏହି ବିଶେଷ ଦିନରେ ଏହାକୁ ଖାଇବାର ଅନେକ ଧାରା ରହିଛି, ଏହାକୁ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ନା ଏକ ବୁନ୍ଦା ତେଲର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ନା କୌମସି ଲମ୍ବା ରେସିପିର । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଏହାକୁ ତିଆରି କରିବାର ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ବ୍ୟବହାରର ଅଦ୍ଭୁତ ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ।
ପାଣି ସିଙ୍ଗଡା ବର୍ଫି ତିଆରି ପାଇଁ ଉପାଦାନ–
ପାଣି ସିଙ୍ଗଡା ଅଟା- 1 କପ୍ ।
ଦେଶୀ ଘିଅ- ୨ ଚାମଚ ।
ଚିନି କିମ୍ବା ଗୁଡ – 4 ଚାମଚ ।
ଛୋଟ ଗୁଜୁରାତି- 3-4 ଖଣ୍ଡ ।
ପାଣି ସିଙ୍ଗଡା ବର୍ଫି ତିଆରି କରିବାର ପଦ୍ଧତି–
ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୋଟା ତଳଯୁକ୍ତ ପ୍ୟାନ ନିଅ-
ପ୍ୟାନରେ ଗୋଟିଏ ଚାମଚ ଘିଅ ପକାନ୍ତୁ ଏବଂ ପାଣି ସିଙ୍ଗଡା ଅଟାକୁ ମଧ୍ୟମ ନିଆଁରେ ଭାଜନ୍ତୁ ।
ଅଟାରେ ହାଲୁକା ରଙ୍ଗ ଆସିଯିବା ପରେ ଗ୍ୟାସ ବନ୍ଦ କରି ଏକ ପାତ୍ରରେ ଅଟା ବାହାର କରନ୍ତୁ ।
ଯେତେବେଳେ ଅଟା ଥଣ୍ଡା ହୋଇଯାଏ, ସେଥିରେ ଅଟା ପରିମାଣର ତିନି ଗୁଣ ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ପ୍ୟାନରେ ଢାଳନ୍ତୁ ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଘାଣ୍ଟିବାବେଳେ ଏହାକୁ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ ।
ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣ ଏହାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଘାଣ୍ଟିବା ଉଚିତ୍ ଯେପରି ଏଥିରେ କୌଣସି ଖଣ୍ଡ ନରହିଯାଏ ।
ଯେତେବେଳେ ଏହା ସାମାନ୍ୟ ଗାଢା ହେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ ସେଥିରେ ଚିନି ଏବଂ ଗୁଜୁରାତି ଗୁଣ୍ଡ ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ 4-5 ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ ।
ଯେତେବେଳେ ଏହି ମିଶ୍ରଣ ହାଲୱା ରୂପ ନେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ, ଗ୍ୟାସ୍ ବନ୍ଦ କରି ସେଥିରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଏକ ଚାମଚ ଘିଅ ମିଶାନ୍ତୁ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ସମତଳ ଥାଳି ନେବାକୁ ପଡିବ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ହାଲୱାକୁ ଏହି ପ୍ଲେଟରେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଥଣ୍ଡା ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ଥଣ୍ଡା ହେବା ପରେ ଏହା ଦୃଢ ହେବ ଏବଂ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଛୁରୀ ସାହାଯ୍ୟରେ ଏହାକୁ ବର୍ଫି ଖଣ୍ଡ ପରି କାଟିବାକୁ ପଡିବ ।
ଏବେ ଆପଣଙ୍କର ସୁସ୍ବାଦୁ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ପାଣିସିଙ୍ଗଡା ଅଟାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବର୍ଫି ପ୍ରସ୍ତୁତ ।
ପାଣିସିଙ୍ଗଡା ଅଟା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ–
ଏହା ଖାଇବା ଦ୍ବାରା ଶରୀରରେ ଶକ୍ତି ବଜାୟ ରଖେ ।
ଏହାକୁ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କଲେ ପେଟ ଶୀଘ୍ର ଭରିଯାଏ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଥାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ, ଯେଉଁମାନେ କ୍ୟାଲୋରୀ ଗ୍ରହଣକୁ ହ୍ରାସ କରି ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ।
ଏହି ଅଟାରେ ଫେରୁଲିକ୍ ଏସିଡ୍ ନାମକ ଏକ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ବିଷୟରେ କିଛି ଅନୁସନ୍ଧାନ ମଧ୍ୟ ଦାବି କରେ ଯେ ଏହା କର୍କଟ ଭଳି ଗୁରୁତର ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା କେତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଏହାକୁ କିପରି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଉପରେ ଅଧିକ ଅଧ୍ୟୟନ ଆବଶ୍ୟକ ।
ଭିଟାମିନ୍ କେ ମଧ୍ୟ ପାଣିସିଙ୍ଗଡା ଅଟାରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ । ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ସୋଡିୟମ୍ ସନ୍ତୁଳନ କରି ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଭଳି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ।
ଚର୍ମ ଏବଂ କେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ପାଣିସିଙ୍ଗଡା ଅଟା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ । ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ଇ, ବି ଏବଂ ଜିଙ୍କ ପରି ଜରୁରୀ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଶୁଷ୍କ କେଶର ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏବଂ ଚର୍ମର ଦୁର୍ବଳ ଆଲୋକକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”
More Stories
ହଜାରେ ସମସ୍ୟାର ଗୋଟିଏ ସମାଧାନ
ମୁହଁରେ ଦାଗ ଓ ଗାତ ହୋଇଛି କି
ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସୁପର ଫୁଡ୍ ତେନ୍ତୁଳି