The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ଛତିଶଗଡର ପାରମ୍ପରିକ ମିଠା

ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦିୱାଲୀ ସବୁଠାରୁ ବଡ ତଥା ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ପର୍ବ । ଏହି ପର୍ବ ବହୁତ ସୁଖ, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସୁସ୍ବାଦୁ ଖାଦ୍ୟରେ ଅବଶ୍ୟ ଭୋଗ ସହିତ ଆସିଥାଏ । ଯଦିଓ ଦିୱାଲୀ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସମାନ ନୁହେଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏକ ଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ, ବିଶେଷକରି ମିଠା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି । ଏହି ଖଣ୍ଡରେ, ଆମେ ଛତିଶଗଡର ଏକ ବିଶେଷ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦିୱାଲୀ ପାଇଁ ଏହାର ପାରମ୍ପାରିକ ମିଠା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ପରି ଛତିଶଗଡର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଦୀପାବଳିକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳନ କରନ୍ତି । ଏକ କୃଷି ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ହୋଇଥିବାରୁ ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ମିଠା ଗହମ ଏବଂ ଚାଉଳରେ ତିଆରି । ଆସନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଛତିଶଗଡର କିଛି ପାରମ୍ପାରିକ ମିଠା ଦେଇ ଯିବା ଯାହାକୁ ଆପଣ ଏହି ଦିୱାଲୀ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଜରୁରୀ ।

ଦେହୋରି-

ରାଜ୍ୟର ବହୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମିଠା ମଧ୍ୟରେ ଦେହୋରି ଚାଉଳରେ ତିଆରି । ଭିଜାଇଥିବା ଚାଉଳରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଚାଉଳ ଡିସ୍କ ଯାହାକି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ବାଦାମୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭଜା ହୋଇ ଚିନି ସିରାରେ ଭିଜାଯାଏ । ଯଦି ଆପଣ ଛତିଶଗଡରେ ଅଛନ୍ତି ଏହି ଦିୱାଲୀ କିମ୍ବା ଆପଣ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ଛତିଶଗଡ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଅନୁଭବ କରେ, ଏହା ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ମିଠା ।

ପିଡ଼ିୟା-

ଚାଉଳ, କଦଳୀ ଏବଂ ଚିନିରେ ତିଆରି ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପାରମ୍ପାରିକ ମିଠା । ଏହି ମିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ନିଏ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ । ଏହି ସରଳ ମିଠା ହେଉଛି ରାଜ୍ୟର ଏକ ଦିୱାଲୀ ବିଶେଷତା, ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ଅତି କମରେ ଥରେ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍ ।

ଅନାରସା-

ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟ ଏକ ଦିୱାଲୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମିଠା ହେଉଛି ଅନାରସା । ଏହା କେବଳ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ନୁହେଁ ବରଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ବିହାର ଭଳି ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ତିଆରି ହୋଇଛି । ଭିଜାଇଥିବା ଚାଉଳ ମଇଦା ଏବଂ ଗୁଣ୍ଡରେ ତିଆରି ଏହି ଛୋଟ ଆନନ୍ଦଗୁଡିକ ପପି ମଞ୍ଜିରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ । ଆପଣ ଏହାକୁ ଏକ ଚାଉଳ ଭିତ୍ତିକ ଭାରତୀୟ ବିସ୍କୁଟ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ରେଫର୍ କରିପାରିବେ ।