The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

manda pitha

ଏଥର ରଜରେ ବନାନ୍ତୁ ୟୁନିକ ମଣ୍ଡାପିଠା

This time, make a unique Mandapitha in Raja

ରଜ ପର୍ବରେ ଓଡିଶାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପିଠା ପଣା ହେବାର ବିଧି ରହିଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ପୋଡପିଠା, ମଣ୍ଡା ପିଠା, ଆରିଶା ପିଠା, ଚକୁଳି ପିଠା ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି । ତେବେ ଆଜି ଆମେ ଗୋଟେ ଏପରି ପିଠା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଯାହା ଓଡିଶାର ଘରେ ଘରେ ଅତି ପରିଚିତ । ଓ ଅତି ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ଖିଆଯାଏ । ସୁଜି ମଣ୍ଡା ପିଠା ଓଡ଼ିଶାର ଏକ ରେସିପି ଯାହାକି ନଡ଼ିଆ ପୁର ଦ୍ବାରା ତିଆରି କରାଯାଏ । ସୁଜିରେ ତିଆରି ଏହି ପିଠା ଅନେକଙ୍କ ପ୍ରିୟ । ତେବେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ କଣ ସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ଆବଶ୍ୟକ ଆସନ୍ତୁ ନଜର ପକାଇବା ।

manda pitha

ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ

2 କପ୍ ସୁଜି (ସେମୋଲିନା / ରାଭା)

4 କପ୍ ପାଣି

୨ ଚାମଚ ଘିଅ

1 କପ୍ ଚିନି

1 ଚାମଚ ଲୁଣ

 2ଟି ଅଳେଇଚ

ଛାଣିବା ପାଇଁ ତେଲ, କିମ୍ବା ଘିଅ

ପୁର ପାଇଁ ଉପାଦାନ

2 କପ୍ ସତେଜ ନଡ଼ିଆ

1/2 ଚାମଚ ଅଳେଇଚ ପାଉଡର

1 ଚାମଚ ଗୋଲମରିଚ ପାଉଡର

1 ଚାମଚ ଘିଅ

2 ଟେବୁଲ୍ ଚାମଚ କାଜୁ ବାଦାମ, ଏବଂ ଅଳ୍ପ କଟା କିସମିସ୍

manda pitha

ଘୋଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ପାଣି, ଲୁଣ, ଚିନି ଏକ ପ୍ୟାନରେ ନେଇ ଚିନି ତରଳିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଫୁଟାନ୍ତୁ | ସେଥିରେ 1 ଚାମଚ ଘିଅ ମିଶାନ୍ତୁ, ଗ୍ୟାସର ଫ୍ଲେମ୍ କୁ କମ୍ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ସୁଜି କିମ୍ବା ରାୱାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଘାଣ୍ଟନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ବାରା ସେଥିରେ କିଛି ଲମ୍ପସ୍ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ନାହିଁ | ଏହାକୁ ଜନ୍ତନି ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘାଣ୍ଟନ୍ତୁ । ଏହା ହାତରେ ଧରିବା ପରି ହେବା ଯାଏ ଘାଣ୍ଟନ୍ତୁ । ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପରେ ଏହାକୁ ଅଲଗା ରଖନ୍ତୁ ।

ଆଉ ଏକ ଗରମ ପ୍ୟାନରେ 1 ଚାମଚ ଘିଅ ପକାନ୍ତୁ । ସେଥିରେ କୋରା ନଡିଆ ପକାନ୍ତୁ । ତାହା ହାଲକା ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ୍ ନିଆଁରେ ଭାଜନ୍ତୁ | କଦଳୀ, ଅଳେଇଚ, ଏବଂ ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ ପକାନ୍ତୁ ଏବଂ କଞ୍ଚା ନଡ଼ିଆକୁ ନରମ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାଜନ୍ତୁ | ଶେଷରେ, କାଜୁ ଏବଂ କିସମିସ୍ ମିଶାଇ ଏକ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଭାଜନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଆଁକୁ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ |

ଏହାପରେ ରଖାଯାଇଥିବା ସୁଜିର ଜନ୍ତଣିକୁ ବଲ ତିଆରି କରନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ପାପୁଲିରେ ଚଟାଇ ଦିଅନ୍ତୁ, ସେଥିରେ କିଛି ନଡ଼ିଆ ଭର୍ତ୍ତି କରନ୍ତୁ | ତା’ପରେ ଏହାର ସମସ୍ତ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ଏହାକୁ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ନିଜ ହାତର ପାପୁଲିରେ ଟିକେ ଚଟାନ୍ତୁ | ସୁଜି ମଣ୍ଡାକୁ ଷ୍ଟଫିଙ୍ଗ୍ ସହିତ ଗରମ ଘିଅ କିମ୍ବା ତେଲରେ ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗ ହେବାଯାଏ ଛଣନ୍ତୁ | ଏହା ପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଇଗଲା ସୁଆଦିଆ ସୁଜି ମଣ୍ଡାପିଠା । ନିଜେ ଏବଂ ନିଜ ପରିବାର ଏହାର ମଜା ନିଅନ୍ତୁ ।

SHARE BY