The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ଓଡିଶାର ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଚଟନୀକୁ ମିଳିଲା GI ଟ୍ୟାଗ୍

ଖାଦ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିଛି । ଲୋକମାନେ କେବଳ ଦେଶରେ ନୁହେଁ ବିଦେଶରେ ଥିବା ଖାଦ୍ୟକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ଏହି କ୍ରମରେ, ନିକଟରେ ଏଠାରୁ ଏକ ବ୍ୟଞ୍ଜନ GI ଟ୍ୟାଗ୍ ହାସଲ କରିଛି । ଓଡିଶାର କାଇ ଚଟନୀ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇଛି । ଓଡିଶା ବ୍ୟତୀତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଛତିଶଗଡରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚଟଣୀ ଖିଆଯାଏ ।

ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଚଟନୀକୁ ମିଳିଲା GI ଟ୍ୟାଗ୍

ନିକଟରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଅବସ୍ଥିତ ମୟୂରଭଞ୍ଜ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ କାଇ ଚଟନୀକୁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ମିଳିଛି । ଯଦି ତୁମେ ଅନୁଭବ କରୁଛ ଯେ ତୁମେ କିଛି ଭୁଲ୍ ପଢିଛ କିମ୍ବା ଶୁଣିଛ, ତେବେ ଆମକୁ କହିବାକୁ ଦିଅ ଯେ ତୁମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଠିକ୍ । ଏଠାରେ ଆମେ କେବଳ ନାଲି ପିମ୍ପୁଡ଼ିରୁ ତିଆରି ଚଟନି ବିଷୟରେ କହୁଛୁ । ଏହି ଚଟନୀକୁ କାଇ ଚଟନି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ ।

ଜାନୁଆରୀ 2, 2024 ରେ ଏହାର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଏହା ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚକାଙ୍କ (GI) ଟ୍ୟାଗ୍ ହାସଲ କରିଛି । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ବିଶେଷ ଚଟନି ବିଷୟରେ-

ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଖିଆଯାଏ କାଇ ଚଟନୀ

ଏହି ଜିଲ୍ଲାର ଶହ ଶହ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ଏହି କୀଟ ସଂଗ୍ରହ କରି ବିକ୍ରୟ କରି ନିଜର ରୋଜଗାର କରନ୍ତି । ଓଡ଼ିଶା ବ୍ୟତୀତ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚଟନୀକୁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ ଭଳି ଅନ୍ୟ ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଖାଇଥା’ନ୍ତି । ଏହାକୁ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ, ପିମ୍ପୁଡ଼ି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅଣ୍ଡା ସେମାନଙ୍କ ଛିଦ୍ର କିମ୍ବା ଆନ୍ଥିଲରୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ । ଏହା ପରେ, ଏହାର ଚଟନି ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ସଫା କରାଯାଏ ଏବଂ ପରେ ଭୂମିରେ ଶୁଖାଯାଏ ।

ଏହିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ ଚଟନି

ଏହା ପରେ ଲୁଣ, ଅଦା, ରସୁଣ ଏବଂ ଲଙ୍କା ମିଶାଇ ପୁଣି ଭୂମିରେ ଶୁଖାଯାଏ ଏବଂ ଏହିପରି ଭାବରେ ଲାଲ୍ ପିମ୍ପୁଡ଼ି ଚଟନି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ । ଏହା ସ୍ୱାଦରେ ବହୁତ ମସଲାଯୁକ୍ତ । ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ହେବା ବ୍ୟତୀତ ଏହି ଚଟନିରେ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରିତା ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା । ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ଯେ ଏହି ଚଟନିରେ ପ୍ରୋଟିନ୍, କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଜିଙ୍କ୍, ଭିଟାମିନ୍ ବି -12, ଆଇରନ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ପୋଟାସିୟମ୍ ଭଳି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଭରପୂର ଅଟେ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ ।