The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ମୋ ଦେଶର ସୁଆଦିଆ ଖାଦ୍ୟ ପରଷା

ଭାରତୀୟ ରୋଷେଇ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ପରି ବିବିଧ | ଦକ୍ଷିଣରେ ମସଲାଯୁକ୍ତ ତରକାରୀ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉତ୍ତରରେ ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟର ଶାକାହାରୀ ଭୋଗ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କେରଳର ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଅତି ସମ୍ଭ୍ରାନ୍ତ ବା ସୌଖିନ | ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ନିଜସ୍ୱ ରୋଷେଇ ପରମ୍ପରା, ଉପାଦାନ, ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ରହିଛି, ଖାଦ୍ୟ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରଦାନ କରେ |

ଭାରତୀୟ ରୋଷେଇ ଘର:
ଭାରତର ଚମତ୍କାର ରୋଷେଇ ପରିବେଶ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ରୀତିନୀତି, ଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅତୀତର କାହାଣୀ | ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ମସଲା, ଉପାଦାନରେ ଗଠିତ ଯାହା ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଭିନ୍ନ | ଜାତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରନ୍ଧନ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଏହାର ଭୌଗୋଳିକ, ଜଳବାୟୁ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଇତିହାସର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ | ରାନ୍ଧିବାରେ ବ୍ୟବହୃତ ମସଲା ମଧ୍ୟରେ ଜିରା, ଧନିଆ, ମେଥି, ସୋରିଷ, ଲଙ୍କା, ରସୁଣ, ପିଆଜ, କସ୍ତୁରିମେଥି, ହଳଦୀ, ଭୃସଙ୍ଗ ପତ୍ର ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଭାରତରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସ୍ପାଇସ୍ ଓ ହର୍ବର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଖାଦ୍ୟକୁ ଭଲ ଭାବରେ ରନ୍ଧାଯାଏ । କଞ୍ଚା ବା ରେଡିମେଡ୍ ଖାଦ୍ୟ ଏଠାରେ ବିଶେଷ ପସନ୍ଦଯୋଦ୍ୟ ନୁହେଁ । ଖାଦ୍ୟରେ ପଡୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ମସଲାକୁ ଭଲ ଭାବରେ କଷି କଷି ରୋଷେଇ କରାଯାଏ । ଫଳରେ ପନିପରିବାର ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନଷ୍ଟ ହୋଅଯାନ୍ତି ।

ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ କୋଣର ଖାଦ୍ୟ
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ପଞ୍ଜାବ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ, ଟଙ୍ଗଡି ଚିକେନ୍, ବଟର ଚିକେନ୍, ନାନ୍ ରୁଟି | ସେହିଭଳି, ଯେତେବେଳେ ଦକ୍ଷିଣରେ ଡୋସା, ଇଡଲି, ସାମ୍ବର, ଉତପମ, ଇଡିଅପମ୍, ଅପମ, ରସମ ଆଦି ମିଳେ । ଏଠାରେ ଖାଇବାକୁ କଦଳୀ ପତ୍ରରେ ପରଷା ଯାଇଥାଏ । ସେହିଭଳି, ମାଛ ତରକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରନ୍ ମସାଲା ପରି ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟ, ଯାହା ନଡିଆ ଏବଂ ମସଲାର ସୁଗନ୍ଧିତ ମିଠା ସହିତ ସ୍ବାଦଯୁକ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା କେରଳର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଦେଖାଯାଏ | ଗୁଜୁରାଟ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାର ଶାକାହାରୀ ଥାଳି ସହିତ ପ୍ରଲୋଭିତ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଢୋକଲା, ଥାପ୍ଲା, ଫାପଡା, ଖାକରା, ହାଣ୍ଡବା ଆଦି ମିଳିଥାଏ । ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଭାରତ ନିଜର ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ ପରଷା ଦେଖାଏ । ଏଠାରେ ଓଡିଶା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ରସଗୋଲା, ପଖାଳ ଭାତ, ଆରିସା, କାକରା, ମଣ୍ଡା, ପୋଡପିଠା, ସରପୁଳି, ଚକୁଳି, ଛେନାପୋଡ ଇତ୍ୟାଦି ଅତି ସ୍ନେହରେ ଓଡିଶାବାସୀ ପରଷି ଦିଅନ୍ତି । ତେଣୁ ଆପଣ ଭାରତର ଯେଉଁ କୋଣକୁ ମଧ୍ୟ ଯାନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ପେଟ ଖାଲି ରହିବ ନାହିଁ ।