The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ଦିୱାଲିରେ ମିଠା ପ୍ଲାଟର୍

ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଚକୋଲେଟ୍ ଏବଂ କୁକିଜ୍ ଭରି ରହିପାରେ, କିନ୍ତୁ ପାରମ୍ପାରିକ ଦିୱାଲୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମିଠା ର ଉଷ୍ମତା, ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ସତ୍ୟତାକୁ କୌଣସି ଜିନିଷ ଫିକା ପକେଇପାରିବ ନାହିଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଦୀଓ୍ବାଲିରେ ନିଜ ଘରକୁ ଆଲୋକିତ କରି ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିନ୍ଦୁ ପର୍ବ ପାଇଁ ନୂଆ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧନ୍ତି । ଏହି ଉତ୍ସବ ପଛରେ ଥିବା କାହାଣୀ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥିବାବେଳେ, ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ସମାନ ଥାଏ ଯାହା ହେଉଛି- ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ, ଦିୱାଲି ମିଠା!

ରସଗୋଲ୍ଲା–

ଏହି ଲୋକପ୍ରିୟ ଭାରତୀୟ ମିଠା ର ପୃଥକ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କରଣ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଯେଉଁ ପ୍ରକାର ତିଆରି କରେ ତାହା ମେଳ ଖାଉ ନାହିଁ! ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଙ୍ଗୀୟ ପରିବାର ପାରମ୍ପାରିକ ଭୋଜନ ପରେ ଅଗଣିତ ରୋଜୋଗୁଲା ଖୋଳିବାକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି ।

କାଜୁ କତଲି-

ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ତର ଭାରତୀୟ ଏହି ତରଳ-ମିଠା ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ପାଉଡର କାଜୁକୁ ଚିନି, ଘିଅ ଏବଂ ମାୱା ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଏହି ହୀରା ଆକୃତିର ମିଠା ପର୍ବ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖୁସିରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ହୋଇଥିବା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଦିୱାଲୀ ମିଠା ।

ବାଲ୍ ମିଥାଇ ଏବଂ ସିଙ୍ଗୋରୀ ।

ଚାଉଳ ଏବଂ ସୁସ୍ବାଦୁ ବାଲ ମିଥାଇ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଏକ ବିଶେଷତା, ଧଳା ଚିନି ବଲରେ ବନ୍ଧା । ସିଙ୍ଗୋରୀ, ଅନ୍ୟ ଏକ ପାରମ୍ପାରିକ ମିଠା, ମାୱା ଭଜା କରି ଏଥିରେ ଚିନି ଏବଂ ଏରସ ମିଶାଇ ତିଆରି କରାଯାଏ, ଏବଂ ତା’ପରେ ଏହାକୁ ଟିମୁଲା ପତ୍ରରେ ଗୁଡ଼ାଇ ପତ୍ରର ସ୍ବାଦ ମିଠା ଭିତରକୁ ଯିବାକୁ ଦେଇଥାଏ ।