ମୂଳା ଅଧିକାଂଶ ଘରେ ସାଲାଡ ଆକାରରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଗ୍ୟାସ୍, ଫ୍ଲାଟୁଲେନ୍ସ କିମ୍ବା ଅଦୃଶ୍ୟତା ସମସ୍ୟା ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ସମୟରେ ହଇରାଣ କରେ, ତେବେ ମୂଳା ଏବଂ ଏହାର ପତ୍ରର ଚଟନି ତିଆରି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ । ବହୁ ପରିମାଣରେ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେବ । ଏହାକୁ ତିଆରି କରିବାର ସହଜ ଉପାୟ ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ।

ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ସାଲାଡ ପରି ମୂଳା ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ଚଟନି ଏବଂ ପରଟା ଆକାରରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ମୂଳା ପରଟା ଏକ ଶୀତଦିନିଆ ଜଳଖିଆ । ତେବେ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ମୂଳା ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର ଅଟେ । ଫାଇବର ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ୍ ସହିତ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଲୁହା, କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ପୋଟାସିୟମ୍ ଏବଂ ମାଙ୍ଗାନିଜ୍ ମୂଳା ରେ ମିଳିଥାଏ । ଏହା ସହିତ ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଥାଏ ଯାହାକି ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବା ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଅର୍ଥ, ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଅନେକ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିପାରିବେ ।
ପୁଷ୍ଟିକର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅରିଜିତା ସିଂ ତାଙ୍କ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ମୂଳା ଚଟନିର ରେସିପି ସେୟାର କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ପେଟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ମୂଳା ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଦୂର ହୋଇପାରିବ । ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଫ୍ଲାଟୁଲେନ୍ସ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ହୁଏ ନାହିଁ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ପତ୍ରରେ ଫାଇବର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ମଜବୁତ ଏବଂ ଶରୀର ଡିଟକ୍ସାଇଫିଙ୍ଗ ଗୁଣ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । ତେଣୁ, ତୁମ ଖାଦ୍ୟରେ ମୂଳା ଚଟନି ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରିବା ଜରୁରୀ । ତେବେ ଏହାକୁ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ।
ମୂଳା ଚଟନି ରେସିପି–
1/2 ଟି ମୂଳା, ଗୋଟିଏରୁ ଦୁଇଟି ମୂଳା ପତ୍ର, 2ଟା କଞ୍ଚାଲଙ୍କା, ଗୋଟେ ଟମାଟୋ, ମୁଠାଏ ଧନିଆ ପତ୍ର, 5 କୋଲା ରଶୁଣ, 1/2 ଇଞ୍ଚ ଅଦା, 1/2 ଲେମ୍ବୁ ଖଣ୍ଡ, ସ୍ୱାଦ ଅନୁଯାୟୀ ଲୁଣ, 1/2 ଚାମଚ ହେଙ୍ଗୁ, 1 ଚାମଚ କଳା ଲୁଣ, 3-4 ବରଫ କ୍ୟୁବ୍, 1/4 କପ୍ ପାଣି ।
ଚଟନି ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରଣାଳୀ–
– ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୂଳା ଚୋପା ଛଡାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏହାକୁ ଧୋଇ ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ କରି କାଟିଦିଅ ।
– ଏହା ପରେ କଟା ମୂଳା, ଏହାର ପତ୍ର, ଲୁଣ, କଳା ଲୁଣ, ଅଦା, ରସୁଣ, ଧନିଆ ପତ୍ର, ଲେମ୍ବୁ ରସ, ହେଙ୍ଗୁ ଏବଂ ବରଫ କ୍ୟୁବ୍ ସହ କିଛି ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ ।
– ସମସ୍ତ ଜିନିଷକୁ ଭଲ ଭାବେ ମିଶାଇ ପେଷ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ।
– ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁସ୍ବାଦୁ ମୂଳା ଚଟନି ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଆପଣ ଏହାକୁ ଭାତ କିମ୍ବା ରୁଟି ସହିତ ସାଇଡ୍ ଡିସ୍ ଭାବରେ ଖାଇ ପାରିବେ ।
More Stories
ନଡିଆ ଦିଏ ଏହି ସବୁ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି
ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଏହା ପିଇଲେ, ପତଳା ହେବାକୁ ଦରକାର ପଡିବନି ଏକ୍ସରସାଇଜ
ପ୍ରତ୍ୟେହ ପିଅନ୍ତୁ ଚେରି ଜୁସ୍, ଫାଇଦା ଜାଣିଲେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ