The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

Think twice. overweight young woman choosing between hamburger and salad while sitting on the couch

ଏହି ପଦ୍ଧତି ଆପଣାଇ ହାଇ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲରୁ ନିଜକୁ ରକ୍ଷାକରନ୍ତୁ

ଆଜିକାଲି ଲୋକମାନେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସମସ୍ୟାର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି । ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରତି ଅସାବଧାନତା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି । ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହେଉଛି ଏହି ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯାହା ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଖାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ କେଉଁଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ ।

ମଧୁମେହ, ବିପି ଭଳି ସମସ୍ୟା ଆଜିକାଲି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହେଉଛି ଏହି ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହାର ବୃଦ୍ଧି ସ୍ତର ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗର ସବୁଠାରୁ ବଡ କାରଣ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ସଠିକ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ ।

କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କ?

କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଆମ ରକ୍ତରେ ଉପସ୍ଥିତ ଏକ ମହମ ଜାତୀୟ ପଦାର୍ଥ, ଯାହା ସୁସ୍ଥ କୋଷ ତିଆରି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ତଥାପି, ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଅସାବଧାନତା ଏବଂ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସରେ, ଶରୀରରେ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ର ପରିମାଣ ବଢିଯାଏ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିପଦଜନକ ହୋଇପାରେ ।

ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସ–

ଯଦି ଆପଣ ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସମସ୍ୟାରେ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସର ସେବନକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ । ବେକନ୍ ଏବଂ ସସ୍ ପରି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ବି ଏବଂ ସୋଡିୟମ୍ ଅଧିକ । ଏଗୁଡ଼ିକ ବଦଳରେ ଆପଣ କୁକୁଡ଼ା, ମାଛ କିମ୍ବା ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ କରିପାରିବେ ।

ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ୟାଟ୍ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ–

ଅଧିକ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଖାଇବା ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । କ୍ଷୀର, ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ବି ପନିର ଏବଂ ବଟରରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ସନ୍ତୁଳିତ ଚର୍ବି ଥାଏ । ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ, କମ୍ ଚର୍ବି କିମ୍ବା ଚର୍ବିହୀନ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ।

ଅଣ୍ଡା କେଶର–

ଅଣ୍ଡାର ହଳଦିଆରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଡାଏଟାରୀ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ମିଳିଥାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସମସ୍ୟା ଅଛି, ତେବେ ଆପଣ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା କିମ୍ବା ଅଣ୍ଡାର କେବଳ ଧଳା ଅଂଶ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ।

ଭଜା ଖାଦ୍ୟ–

ଫ୍ରେଞ୍ଚ ତରକାରୀ, ଭଜା ଚିକେନ୍ ଏବଂ ଡୋନାଟ୍ ପରି ଭଜା ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ, ଏହିପରି ତେଲ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, ଯାହା ସାଧାରଣତଃ ସନ୍ତୁଳିତ କିମ୍ବା ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ରେ ଅଧିକ । ଏହି ଚର୍ବିଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ LDL (ଖରାପ) କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ବଢାଇପାରେ ।

ଶର୍କରା ପାନୀୟ–

ସୋଡା, ଫଳ ରସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚିନି ପାନୀୟଗୁଡ଼ିକ ଓଜନ ବଢାଇବା ଏବଂ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଏହି ପାନୀୟ ବଦଳରେ ଆପଣ ପାଣି, ହର୍ବାଲ ଚା କିମ୍ବା ଚିନିମୁକ୍ତ ପାନୀୟ ବାଛିପାରିବେ ।

ନାଲି ମାଂସ–

ଗୋମାଂସ, ମେଣ୍ଢା ଏବଂ ଘୁଷୁରି ପରି ଲାଲ ମାଂସରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ସନ୍ତୁଳିତ ଚର୍ବି ଥାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହାକୁ ଖାଇବା ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମସ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ନ୍ତି, ତେବେ ଲାଲ ମାଂସ ବଦଳରେ ଆପଣ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ବାଇଗଣ ଏବଂ ମସୁର ଡାଲି ପରି ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବେ ।

ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍–

ଆଜିକାଲି, ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହୋଇପାରିଛି । ଏଥିରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ମିଳିଥାଏ । କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଫାଷ୍ଟଫୁଡ ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ ।

ଉପରଲିଖିତ ସମସ୍ତ ପରାମର୍ଶଗୁଡିକ କେବଳ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଅଟେ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ଏନେଇ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ଚିନ୍ତା ଅଛି, ତେବେ ସର୍ବଦା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ ।