The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ଅଧିକାଂଶ ଲୋକପ୍ରିୟ ଦିୱାଲୀ ମିଠା

ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିୱାଲୀ, ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟମାନେ ନିଜ ଘରକୁ ଆଲୋକିତ କରି ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିନ୍ଦୁ ପର୍ବ ପାଇଁ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧନ୍ତି | ଏହି ଉତ୍ସବ ପଛରେ ଥିବା କାହାଣୀ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥିବାବେଳେ, ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ସମାନ ଥାଏ – ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ, ଅବକ୍ଷୟ ଦିୱାଲି ମିଠା!

ଦିୱାଲୀ ହେଉଛି ଆଲୋକର ପର୍ବ ଯାହାକି “ଅନ୍ଧକାର ଉପରେ ଆଲୋକର ବିଜୟ, ମନ୍ଦ ଉପରେ ଭଲ ଏବଂ ଅଜ୍ଞତା ଉପରେ ଜ୍ଞାନ” ର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ଏହି ଛୁଟି ପାଞ୍ଚ ଦିନରୁ ଅଧିକ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାର୍ଥନା ଏବଂ ଆତସବାଜି ଶୋ ମଧ୍ୟରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଭୋଜନ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୁଏ । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସାମୋସା, ପାନେର୍ ଟିକ୍କା ଏବଂ ଚାଉଳ ଖେର ପରି ଅନେକ ସୁଗନ୍ଧିତ ଖାଦ୍ୟ ଖିଆଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ମିଠା ବିନା ଏହି ପର୍ବ ସମାନ ହେବ ନାହିଁ । ଉତ୍ସବରେ ଆପଣ ପାଇଥିବା ମିଠା ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଏଠାରେ ଏକ ନଜର ।

ହାଲୱା-

ହାଲୱା ହେଉଛି ଏକ ଏଭଳି ଶବ୍ଦ ଯାହାକି ଭାରତରେ ବିଭିନ୍ନ ପୁଡିଙ୍ଗ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଗାଜର କା ହାଲୱା ଏବଂ ସୋଜି କା ହାଲୱା କିମ୍ବା ଶିରା ସେମାନଙ୍କର ସ୍ବାଦଯୁକ୍ତ, ଚୁଇ ଟେକ୍ସଚର ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଲୋକପ୍ରିୟ । ଏହା ପ୍ରାୟତଃ ଉତ୍ତର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମରେ ଖିଆଯାଏ ଏବଂ ସାଧାରଣତଃ ଘିଅ, ପାଣି, ଚିନି, ମସଲା ଏବଂ ବେଳେବେଳେ କ୍ଷୀରର ମିଶ୍ରଣକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ ।

ଲଡୁ-

ଲଡୋ ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଏକ ଶବ୍ଦ ଯାହାକି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଆକୃତିର ମିଠା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିବା ବୁନ୍ଦି ଲଡୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସବୁଠାରୁ ଲୋକପ୍ରିୟ ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ଗ୍ରାମ ମଇଦାର କ୍ଷୁଦ୍ର, ଗଭୀର-ଭଜା ବଲରୁ ତିଆରି ହୋଇଛି ଯାହା ମଞ୍ଜି, ବାଦାମ ଏବଂ ମସଲା ସହିତ ଏକତ୍ର ଗଡ଼ାଯାଏ, ପରେ ଏକ ମିଠା ସିରପରେ ଭିଜାଯାଏ । ବେସନ ଲଡୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ମିଠା, ଘିଅରେ ବେସନ ମଇଦା ଟୋଷ୍ଟ କରି ତିଆରି କରାଯାଇଥାଏ, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ଏକ ସୂକ୍ଷ୍ମ ପୁଷ୍ଟିକର ସୁଗନ୍ଧ ନଥାଏ । ଏହା ପରେ ପିସ୍ତା, ଘିଅ ଏବଂ ଚିନି ସହିତ ମିଶ୍ରିତ ହୋଇ ସୁସ୍ୱାଦୁ ମିଠା କ୍ଷେତ୍ର ତିଆରି କରେ ।

ବର୍ଫି-

ବରଫି, ପୁନର୍ବାର, ସମାନ ମିଠା ର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଶବ୍ଦ । ଏହା ପ୍ରାୟତଃ ଚାଟୁକାର, କ୍ଷୀର ଭିତ୍ତିକ ମିଠା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ଯାହା କାଜୁ, ପିସ୍ତା ଏବଂ କଦଳୀ ପରି ବାଦାମ ସହିତ ମିଶା ଯାଇଥାଏ, ଏବଂ ଏରସ ଏବଂ ଗୋଲାପ ଜଳ ପରି ମସଲା । ଅଧିକ ସ୍ୱାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆମ୍ବ ପରି ଫଳ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ କରାଯାଏ, ଏବଂ ଏଗୁଡିକ ସାଧାରଣତଃ ବର୍ଗ, ହୀରା କିମ୍ବା ସର୍କଲରେ କାଟି ଦିଆଯାଏ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ, ଆପଣ ଭାରତୀୟ ମିଠା ଦୋକାନରେ ପିସ୍ତା ବର୍ଫି ଏବଂ କାଜୁ କତଲି ଦେଖିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ, ପର୍ବପର୍ବାଣି ପାଇଁ ଉପରେ ଏକ ପତଳା ସ୍ତର ରୂପା ପତ୍ର ସହିତ ସଜ୍ଜା ଯାଇଥାଏ ।