The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ନବରାତ୍ରୀରେ ଆଳୁରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି ସୁସ୍ବାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ବନାନ୍ତୁ

ମାଆ ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ପୂଜା ପାଇଁ ନବରାତ୍ରୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଭ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଦେବୀଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଭକ୍ତମାନେ ହୃଦୟରୁ ଉପାସନା କରନ୍ତି ଏବଂ ଉପବାସ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରନ୍ତି । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଶରୀରର ଶକ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ, ଆପଣ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆଳୁ ରେସିପି ଚେଷ୍ଟା କରିପାରିବେ ।

ହିନ୍ଦୁ ଧର୍ମରେ ଶାରଦୀୟ ନବରାତ୍ରୀର ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି । ମା ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ଭକ୍ତମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଏହି ପର୍ବକୁ ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତି । ଏହି ପର୍ବରେ ମାତା ଦୁର୍ଗାଙ୍କୁ ନଅ ଦିନ ପୂଜା କରାଯାଏ । ପ୍ରକୃତ ହୃଦୟରେ ଦେବୀଙ୍କୁ ପୂଜା କରି ସମସ୍ତ ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ ହୁଏ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ । ଭକ୍ତମାନେ ମଧ୍ୟ ନଅ ଦିନ ଉପବାସ ପାଳନ କରନ୍ତି । ଉପବାସ ସମୟରେ ଶରୀରରେ ଶକ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣ ଶକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଆଳୁ ଖାଇପାରିବେ । ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି, ଆପଣ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ରେସିପିକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିପାରିବେ, ଯାହା ଉପବାସ ସମୟରେ ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

ଆଳୁ ରାଇତା–

ଉପବାସ ସମୟରେ ଆଳୁ ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଖାଦ୍ୟ । ଉପବାସ ବଳେ ଆପଣ ଆଳୁ ରାଇତା ଖାଇପାରିବେ । ଏହା ତିଆରି କରିବା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହଜ ଅଟେ । ରାଇଟା ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ, ସିଝା ଆଳୁକୁ ଚକଟନ୍ତୁ, ତା’ପରେ ଆଳୁକୁ ଚକଟା ହୋଇଥିବା କଦଳୀରେ ମିଶାନ୍ତୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ, ଏଥିରେ ପଥର ଲୁଣ ମିଶାଇ ସବୁଜ ଧନିଆ ପତ୍ର ସହିତ ସଜାନ୍ତୁ ।

ଆଳୁ ଟିକ୍କି–

ସନ୍ଧ୍ୟା ସ୍ନାକ୍ସ ଭାବରେ ଆପଣ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଆଳୁ ଟିକ୍କି ଖାଇପାରିବେ । ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ, ସିଝା ଆଳୁରେ ରନ୍ଧା ଲୁଣକୁ ମସଲା ମିଶାନ୍ତୁ, ତା’ପରେ ପ୍ୟାନକୁ ଗରମ କରି ତେଲ ମିଶାନ୍ତୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ଟିକ୍କିକୁ ଭାଜନ୍ତୁ । ଆପଣ ଏହାକୁ ଚା ସହିତ ଖାଇପାରିବେ ।

ଆଳୁ ହାଲୱା–

ଯଦି ଆପଣ ମିଠା ଖାଦ୍ୟ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ଆପଣ ଆଳୁ ହାଲୱା ମଧ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା କରିପାରିବେ । ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ, ଫୁଟାଯାଇଥିବା ଆଳୁକୁ ଘିଅରେ ଭାଜନ୍ତୁ, ଏଥିରେ କ୍ଷୀର, ଚିନି ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ମିଶ୍ରଣକୁ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାନ୍ତୁ । ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲେ ଶୁଖିଲା ଫଳ ସହିତ ସଜାନ୍ତୁ ।

ଦହି ଆଳୁ–

ଯଦି ଆପଣ ଉପବାସ ସମୟରେ ଭଜା ଆଳୁ ଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁନାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଫୁଟାଯାଇଥିବା ଆଳୁରେ ଦହି ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ପଥର ଲୁଣ ମିଶାନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣ ଚାହାଁନ୍ତି, ଆପଣ କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା ଏବଂ ଭଜା ଜିରା ପାଉଡର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ସୁସ୍ୱାଦୁ ଦହି ଆଳୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ।