The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ଉଠିବା ମାତ୍ରେ କଫି ପିଉଛନ୍ତି କି ?

ଅନେକ ଲୋକ ଏକ କପ୍ ଗରମ କଫି ସହିତ ନିଜ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ଲୋକମାନେ କଫି ପିଇବା ମାତ୍ରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସତେଜ ଅନୁଭବ କରିଥାନ୍ତି । ବାସ୍ତବରେ, କଫିରେ କଫିନ୍ ଥାଏ ଯାହାକି ରକ୍ତରେ ମିଶ୍ରିତ ହୋଇ ମସ୍ତିଷ୍କର ଥକ୍କାପଣକୁ ଦୂର କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ସକ୍ରିୟ କରିଥାଏ । ଏନେଇ ଡ଼ ମାଇକେଲ ମୋସଲି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ସକାଳୁ ଉଠିବା ମାତ୍ରେ କଫି ପିଉଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏପରି କରିବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ବାସ୍ତବରେ, ଯଦି ଆପଣ ସକାଳେ ପ୍ରଥମେ କଫି ପିଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବଢାଇପାରେ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ମଧୁମେହ ସମେତ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।

କଫିନ୍ କିପରି କାମ କରେ ?

ଡକ୍ଟର ମୋସଲିଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ‘ଆପଣ ଉଠିବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ଷ୍ଟ୍ରେସ୍ ହରମୋନ୍ ଛାଡିଥାଏ, ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଦିନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ । ଯଦି ତୁମେ ଏହି ସମୟରେ କଫି ପିଅ, ଯେତେବେଳେ ତୁମର କର୍ଟିସୋଲ୍ ସ୍ତର ଅଧିକ ଥାଏ, ତୁମର ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବଢିପାରେ । କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ କ୍ଷୀର ବିନା କଳା କଫି ପିଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିପଦ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଜାଗ୍ରତ ହୁଅନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ଅଧିକ ଥାଏ ଏବଂ ଯଦି କେହି କଫିନ୍ ପିଇଥା’ନ୍ତି ତେବେ ଏହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାକୁ ଆହୁରି ବଢାଇପାରେ ।

ଡ଼ ମୋସଲି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ‘ସକାଳୁ ଉଠିବା ପରେ ଅତି କମରେ ଏକ ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଫି ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏହା ସହିତ କର୍ଟିସୋଲ ହରମୋନର ସ୍ତର କମିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଉପାୟରେ ବ୍ଲଡ ସୁଗାରକୁ ମଧ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ଖାଇବା ପରେ ତୁରନ୍ତ ଶୀଘ୍ର ଚାଲିବା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା କମାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ଉପାୟ । ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ମାଂସପେଶୀ ଚାଲିବା ଦ୍ୱାରା ଅତିରିକ୍ତ ଚିନି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ନଚେତ୍ ଏହା ଧମନୀ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ ।

ଭାରତରେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ-

ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ 10 କୋଟି ଲୋକ ମଧୁମେହରେ ପୀଡିତ, 13 କୋଟି 60 ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପ୍ରି-ଡାଇବେଟିସରେ ପୀଡିତ ଏବଂ 31.5 କୋଟି ଲୋକ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପରେ ପୀଡିତ । ତେବେ, କେବଳ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଗ୍ରାମବାସୀ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧେକ ସହରାଞ୍ଚଳ ଲୋକ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଏହି ରୋଗରେ ପୀଡିତ ଅଛନ୍ତି । ଡ଼ ମୋସଲି କହିଛନ୍ତି, ‘ବ୍ରିଟେନରେ ପ୍ରାୟ ସାତ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କର ମଧୁମେହ ରୋଗ ଅଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ସେମାନଙ୍କର ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ଏବଂ ସେମାନେ ଟାଇପ୍-୨ ଡାଇବେଟିସ୍ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଥାନ୍ତି । ଆପଣ ହୁଏତ ଏହା ଜାଣି ନଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଟାଇପ୍-୨ ଡାଇବେଟିସ୍ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରିଡିବେଟିସ୍ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କର ଅକାଳ ମୃତ୍ୟୁ ହେବାର ଆଶଙ୍କା 60 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବଢିଥାଏ ।

SHARE BY