The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

raja special poda pitha

ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପୋଡ ପିଠା

famous pitha of odisha

ରଜର ସଜବାଜ ଯେପରି ନିଆରା ଏଥିରେ ଖିଆଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସେମିତି ନିଆରା । ଏହି ତିନିଦିନ ଧରି ଭଳିକି ଭଳି ସୁଆଦିଆ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ସମସ୍ତଙ୍କ ଘର ପିଠାପଣାରେ ମହକୁଥାଏ । ତେବେ ଏଥିରେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ ପୋଡ ପିଠା । ଯେହେତୁ ରଜରେ ଧରଣୀମାତାଙ୍କୁ ବିଶ୍ରାମ ଦିଆଯାଏ ତେଣୁ ରଜ ପୂର୍ବଦିନ ପହିଲି ରଜରେ ବହୁରକମର ପିଠାପଣା, ବିଶେଷ କରି ପୋଡ ପିଠା ତିଆରି କରାଯାଏ । ଏହି ପର୍ବର ସବୁଠୁ ବିଶେଷ ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ପୋଡପିଠା । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ପୋଡପିଠାର କିଛି ପ୍ରକାର ବିଷୟରେ ।

poda pitha

ସୁଜି ପୋଡପିଠା
ସାମଗ୍ରୀ- ସୁଜି, ଗୁଡ, ନଡିଆ, ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ, ଗୁଜୁରାତି,ଅଦା ଛେଚା, କାଜୁ, ଖିସମିସ୍‌, ଘିଅ ।
ପ୍ରଣାଳୀ- ପ୍ରଥମେ ଏକ ପ୍ୟାନରେ ପାଞ୍ଚ କପ ପାଣି ଓ ଗୁଡ ପକାଇ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ଗୁଡ ତରଳିବା ଆରମ୍ଭ କରିଲେ ଏଥିରେ ଅଦା, ନଡିଆ କୋରା, ନଡିଆ କଟା, କାଜୁ, ଖିସମିସ୍‌,ଗୁଜୁରାତି,ଲୁଣ, ଘିଅ ଆଦି ପକାଇ ଭଲଭାବେ ଗୋଳାନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ମିଶ୍ରଣକୁ ୪ରୁ ୫ମିନିଟ୍‌ ଯାଏଁ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ଆଞ୍ଚ କମ କରି ଧୀରେଧୀରେ ସୁଜିକୁ ମିଶାନ୍ତୁ । ମିଶାଇବା ସମୟରେ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ ଯେପରି ସୁଜି ଭଲ କରି ମିଶିବ । ସୁଜି ଭଲ କରି ଗୋଳାଇବା ପରେ ଆଞ୍ଚ ବନ୍ଦ କରି ନିଅନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ୟାନରେ କିମ୍ବା ପ୍ରେସର କୁକର କିମ୍ବା ଅନ୍ୟକୌଣସି ପାରମ୍ପରିକ ପାତ୍ରରେ କଦଳୀ ପତ୍ରରେ ଘିଅ ଲଗାଇ ରଖନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ପୂର୍ବ ପ୍ରସ୍ତୁତ ମିଶ୍ରଣକୁ ସେଥିରେ ଦେଇ ଏହାକୁ ଘୋଡାଇ ନିଅନ୍ତୁ । ଏହାକୁ ସବୁବେଳେ କମ ଆଞ୍ଚରେ ରଖନ୍ତୁ । କିଛି ସମୟ ପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ ପୋଡ ପିଠା ।

kakharu poda pitha


କଖାରୁ ପୋଡ ପିଠା
ସାମଗ୍ରୀ- ଚାଉଳଗୁଣ୍ଡ ଏକକପ, ସିଝା କଖାରୁ ଏକ କପ, ଗୁଡ, ନଡିଆ, ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ, ଗୁଜୁରାତି,ଅଦା ଛେଚା, କାଜୁ, ଖିସମିସ୍‌, ଘିଅ ।
ପ୍ରଣାଳୀ- ପ୍ରଥମେ ଚାଉଳକୁ ବାଟି ନିଅନ୍ତୁ । ଏଥିରେ କଖାରୁ, ଗୁଡ, ନଡିଆ, ଗୁଜୁରାତି, ଅଦା, କାଜୁ ଖିସମିସ୍‌, ନଡିଆ ପାତି, ଆଦି ପକାଇ ଭଲକରି ଗୋଳାଇ ନିଅନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ଏହି ମିଶ୍ରଣରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ପୋଡପିଠା । ଏହା ବେଶ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ ।
ରଜପାନ : ରଜରେ ପାନଖିଆ ହେଉଛି ଏକ ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରା । ସାଧାରଣ ଦିନର ପାନଠାରୁ ରଜପାନର ସ୍ୱାଦ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏହି ଦିନରେ ତରୁଣୀମାନେ ନିଜେ ପାନ ଖାଇବା ସହିତ ଅନ୍ୟକୁ ଖୁଆଇଥାନ୍ତି । ରଜରେ ପାନ ଖୁଆଖୋଇ ହେଲେ ବନ୍ଧୁତାର ଡୋରି ସୁଦୃଢ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ଲୋକକଥା ରହିଛି । ରଜପାନରେ ଗୁଆ, ଅଳେଇଚ, ଗୁଜୁରାତି, ଭଜା ଧନିଆ, ଚାଉଳ ଓ ନଡିଆ ଖଣ୍ଡ, ଚେରି, ଲବଙ୍ଗ, କବାବ ଚିନି, ଚୁଆ, ପାନ ମହୁରି, ସୁବାସିତ କେଶର, ଖଇର ଆଦି ଭଳି ୧୦ରୁ ୧୨ ପ୍ରକାର ମସଲା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ଢଙ୍ଗରେ ତ୍ରିଭଙ୍ଗି, ଚଉଭଙ୍ଗି ଆକୃତି ଦେଇ ଉପରେ ଲବଙ୍ଗ ଖୋସି ଅତି ସୁନ୍ଦର ଭାବେ ଥାଳିରେ ସଜାଇ ଦିଆଯାଏ ।