famous pitha of odisha
ରଜର ସଜବାଜ ଯେପରି ନିଆରା ଏଥିରେ ଖିଆଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସେମିତି ନିଆରା । ଏହି ତିନିଦିନ ଧରି ଭଳିକି ଭଳି ସୁଆଦିଆ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ସମସ୍ତଙ୍କ ଘର ପିଠାପଣାରେ ମହକୁଥାଏ । ତେବେ ଏଥିରେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ ପୋଡ ପିଠା । ଯେହେତୁ ରଜରେ ଧରଣୀମାତାଙ୍କୁ ବିଶ୍ରାମ ଦିଆଯାଏ ତେଣୁ ରଜ ପୂର୍ବଦିନ ପହିଲି ରଜରେ ବହୁରକମର ପିଠାପଣା, ବିଶେଷ କରି ପୋଡ ପିଠା ତିଆରି କରାଯାଏ । ଏହି ପର୍ବର ସବୁଠୁ ବିଶେଷ ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ପୋଡପିଠା । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ପୋଡପିଠାର କିଛି ପ୍ରକାର ବିଷୟରେ ।
ସୁଜି ପୋଡପିଠା
ସାମଗ୍ରୀ- ସୁଜି, ଗୁଡ, ନଡିଆ, ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ, ଗୁଜୁରାତି,ଅଦା ଛେଚା, କାଜୁ, ଖିସମିସ୍, ଘିଅ ।
ପ୍ରଣାଳୀ- ପ୍ରଥମେ ଏକ ପ୍ୟାନରେ ପାଞ୍ଚ କପ ପାଣି ଓ ଗୁଡ ପକାଇ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ଗୁଡ ତରଳିବା ଆରମ୍ଭ କରିଲେ ଏଥିରେ ଅଦା, ନଡିଆ କୋରା, ନଡିଆ କଟା, କାଜୁ, ଖିସମିସ୍,ଗୁଜୁରାତି,ଲୁଣ, ଘିଅ ଆଦି ପକାଇ ଭଲଭାବେ ଗୋଳାନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ମିଶ୍ରଣକୁ ୪ରୁ ୫ମିନିଟ୍ ଯାଏଁ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ଆଞ୍ଚ କମ କରି ଧୀରେଧୀରେ ସୁଜିକୁ ମିଶାନ୍ତୁ । ମିଶାଇବା ସମୟରେ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ ଯେପରି ସୁଜି ଭଲ କରି ମିଶିବ । ସୁଜି ଭଲ କରି ଗୋଳାଇବା ପରେ ଆଞ୍ଚ ବନ୍ଦ କରି ନିଅନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ୟାନରେ କିମ୍ବା ପ୍ରେସର କୁକର କିମ୍ବା ଅନ୍ୟକୌଣସି ପାରମ୍ପରିକ ପାତ୍ରରେ କଦଳୀ ପତ୍ରରେ ଘିଅ ଲଗାଇ ରଖନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ପୂର୍ବ ପ୍ରସ୍ତୁତ ମିଶ୍ରଣକୁ ସେଥିରେ ଦେଇ ଏହାକୁ ଘୋଡାଇ ନିଅନ୍ତୁ । ଏହାକୁ ସବୁବେଳେ କମ ଆଞ୍ଚରେ ରଖନ୍ତୁ । କିଛି ସମୟ ପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ ପୋଡ ପିଠା ।
କଖାରୁ ପୋଡ ପିଠା
ସାମଗ୍ରୀ- ଚାଉଳଗୁଣ୍ଡ ଏକକପ, ସିଝା କଖାରୁ ଏକ କପ, ଗୁଡ, ନଡିଆ, ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ, ଗୁଜୁରାତି,ଅଦା ଛେଚା, କାଜୁ, ଖିସମିସ୍, ଘିଅ ।
ପ୍ରଣାଳୀ- ପ୍ରଥମେ ଚାଉଳକୁ ବାଟି ନିଅନ୍ତୁ । ଏଥିରେ କଖାରୁ, ଗୁଡ, ନଡିଆ, ଗୁଜୁରାତି, ଅଦା, କାଜୁ ଖିସମିସ୍, ନଡିଆ ପାତି, ଆଦି ପକାଇ ଭଲକରି ଗୋଳାଇ ନିଅନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ଏହି ମିଶ୍ରଣରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ପୋଡପିଠା । ଏହା ବେଶ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ ।
ରଜପାନ : ରଜରେ ପାନଖିଆ ହେଉଛି ଏକ ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରା । ସାଧାରଣ ଦିନର ପାନଠାରୁ ରଜପାନର ସ୍ୱାଦ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏହି ଦିନରେ ତରୁଣୀମାନେ ନିଜେ ପାନ ଖାଇବା ସହିତ ଅନ୍ୟକୁ ଖୁଆଇଥାନ୍ତି । ରଜରେ ପାନ ଖୁଆଖୋଇ ହେଲେ ବନ୍ଧୁତାର ଡୋରି ସୁଦୃଢ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ଲୋକକଥା ରହିଛି । ରଜପାନରେ ଗୁଆ, ଅଳେଇଚ, ଗୁଜୁରାତି, ଭଜା ଧନିଆ, ଚାଉଳ ଓ ନଡିଆ ଖଣ୍ଡ, ଚେରି, ଲବଙ୍ଗ, କବାବ ଚିନି, ଚୁଆ, ପାନ ମହୁରି, ସୁବାସିତ କେଶର, ଖଇର ଆଦି ଭଳି ୧୦ରୁ ୧୨ ପ୍ରକାର ମସଲା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ଢଙ୍ଗରେ ତ୍ରିଭଙ୍ଗି, ଚଉଭଙ୍ଗି ଆକୃତି ଦେଇ ଉପରେ ଲବଙ୍ଗ ଖୋସି ଅତି ସୁନ୍ଦର ଭାବେ ଥାଳିରେ ସଜାଇ ଦିଆଯାଏ ।
More Stories
ମହାକୁମ୍ଭ ମେଳାର ମହତ୍ତ୍ବ..
ଆଜିଠୁ ଆରମ୍ଭ ମହାକୁମ୍ଭ ମେଳା..
ଏହି 5 ରାଶିଙ୍କର ଖୋଲିବ ଭାଗ୍ୟ