ଦିୱାଲୀ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ବ ଅଟେ ଏବଂ ଏହାକୁ ହିନ୍ଦୁ, ଜୈନ, ଶିଖ୍ ଏବଂ କେତେକ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମୀମାନେ ପାଳନ କରନ୍ତି । ଦିୱାଲୀ ମନ୍ଦ ଉପରେ ଭଲର ବିଜୟ, ଅନ୍ଧକାର ଉପରେ ଆଲୋକ, ଅଜ୍ଞତା ଉପରେ ଜ୍ଞାନ ପାଳନ କରନ୍ତି – ଯଦିଓ ଛୁଟିଦିନ ସହିତ ଜଡିତ ଦେବତା, ରୀତିନୀତି ଏବଂ କାହାଣୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅଞ୍ଚଳ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଅଟେ । ଏହି ବିଶେଷତାଗୁଡିକ ନିର୍ବିଶେଷରେ, ଦିୱାଲୀରେ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ପରିବାର ସହିତ ସେଲିବ୍ରେଟୋରୀ ଭୋଜନ ଏବଂ ଅନେକ ମିଠା ବ୍ୟବହାରର ଏକ ଅନନ୍ୟ ମୌକା ।
ପାରମ୍ପାରିକ ରେସିପିଗୁଡ଼ିକ, ଯେପରି ଭିଣ୍ଡି ମସାଲା (ଷ୍ଟ୍ରାଇଡ୍-ଫ୍ରାଏଡ୍ ଓକ୍ରା) ଏବଂ ବାଇଗଣ ଭରଥା (ଭଜା ବାଇଗଣ), ଏବଂ ଆଧୁନିକ ନିଆଯାଏ, ଟାଣ୍ଡୁରି ଟୋଫୁ ଠାରୁ ଏରସ ଏବଂ ସାଫ୍ରନ୍ ସହିତ ନୋ-ଚର୍ନ୍ ଆଇସ୍କ୍ରିମ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ! କେବଳ ଏକ ଟିପ୍ପଣୀ ଯେ ଏହି ସଂଗ୍ରହରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ରେସିପି ଶାକାହାରୀ; ଦିୱାଲୀ ଏକ ଧାର୍ମିକ ଛୁଟିଦିନ ଏବଂ ଏହି ଶୁଭ ଦିନରେ ଅନେକେ ମାଂସରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତି ।
ଛୋଲେ-
ଶୁଖିଲା ଛେନା ଅପେକ୍ଷା କଡେଇ ହୋଇଥିବା ଚିକ୍କା ସହିତ ସୁବିଧାରେ ତିଆରି (ଏହା ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ), ଏହି ହୃଦୟ, ପୁଷ୍ଟିକର ଉତ୍ତର ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟୁକୁ ନାନ କିମ୍ବା ବାସମତି ଚାଉଳ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇପାରେ |
ଡାଲ୍ ତଡକା–
ତାଡକା ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ରନ୍ଧନ କ techni ଶଳ | ମସଲା ଗରମ ଚର୍ବିରେ ଫୁଲିଯାଏ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଦକୁ ବଢାଇଥାଏ କିମ୍ବା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥାଏ ।
ଲେମନ ରାଇସ–
ଏକ ଉତ୍ସବର ଭୋଜନ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର – ଲେମ୍ବୁ, ମସଲାଯୁକ୍ତ, ପୁଷ୍ଟିକର ଦୁଇଥର ରନ୍ଧା ଚାଉଳ । ଉରାଡ ଡାଲ ଏବଂ ଭଜା ଚଣା ଡାଲ ଏହି ରଙ୍ଗୀନ ଥାଳିରେ ଟେକ୍ସଚର ଯୋଗ କରିଥାଏ ।
ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଫ୍ଲାଟବ୍ରେଡ୍ ବନାନ–
ଏହା ହେଉଛି ସ୍କିଲେଟ୍ ଫ୍ଲାଟବ୍ରେଡ୍ ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ ଆଟା କିମ୍ବା ସୂକ୍ଷ୍ମ ମିଲ୍ ଗହମ ମଇଦାରୁ ତିଆରି; ଏଠାରେ, ପୁଷ୍ଟିକର ବନାନ ବଦଳରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ସେମାନେ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ ଟେବୁଲରେ ଏକ ଆବଶ୍ୟକୀୟ, ଡାଲି କିମ୍ବା ପନିପରିବା ଖାଇବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ।
ବାଇଗଣ ଭର୍ତା–
ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ବାଇଗଣି ଥାଳିରେ ବାସମତି ଚାଉଳ ଏବଂ ନାନ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇପାରେ; ପରଦିନ ଏହା ପ୍ରାୟତଃ ଭଲ ଲାଗେ
More Stories
ଲାଗୁ ହେଲା ଅଷ୍ଟମ ବେତନ ଆୟୋଗ, ଜାଣନ୍ତୁ କେତେ ବଢିବ ଦରମା
ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରାଫିକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା
2025 ରିପବ୍ଲିକ୍ ଡେ ହାଇଲାଇଟ୍ସ୍