ଇଣ୍ଡିଆନ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ଆଇସିଏମ୍ଆର) ନିକଟରେ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ସାଧାରଣ ଖାଦ୍ୟ ‘ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରୋସେସିଡ୍’ ବର୍ଗରେ ସ୍ଥାନିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ରିପୋର୍ଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚେତାବନୀ ସଦୃଶ, କାରଣ ଏଥିରେ ଏପରି ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହାକୁ ଆମେ ସୁସ୍ଥ ମନେ କରୁ ଏବଂ ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁ | ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ ରୁଟି ଏବଂ ରନ୍ଧନ ତେଲ ଭଳି ଜିନିଷ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଭାବରେ ପରିଗଣିତ |
ଆଇସିଏମଆର ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରୋସେସିଡ୍ ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଚର୍ବି, ଚିନି ଏବଂ ଲୁଣ ଥିବାବେଳେ ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ ଫାଇବର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ କମ୍ ଥାଏ | ରାସାୟନିକ ଉପାଦାନ ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ ଯୋଗ କରାଯାଇଥାଏ ଯାହା ଦ୍ବାରା ସେମାନଙ୍କର ସେଲଫ ବଢିପାରେ ଏବଂ ସେମାନେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସତେଜ ଦେଖାଯାନ୍ତି | ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ଏହିପରି ଖାଦ୍ୟ ଆମ ଶରୀରରେ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ |
ICMR ରିପୋର୍ଟରେ ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରୋସେସଡ୍ ବର୍ଗରେ ଏହିପରି ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି ଯାହାକୁ ଆମେ ସାଧାରଣତଃ ଆମ ଘରେ ନିୟମିତ ବ୍ୟବହାର କରୁ | ଏହି ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକାରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
- ପାଉରୁଟି |
- କେକ୍, ପେଷ୍ଟ୍ରି ଏବଂ ବିସ୍କୁଟ |
- ଚିପ୍ସ |
- ଜାମ, ଜେଲି ଏବଂ ସସ୍ |
- ଆଇସ୍କ୍ରିମ୍ |
- ପ୍ରୋଟିନ୍ ପାଉଡର |
- ସୋୟା ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଟୋଫୁ |
- ଫ୍ରିଜ୍ ଖାଦ୍ୟ
- ପନିର |
- ପ୍ୟାକେଡ୍ ମାଂସ |
- ପନିପରିବା ତେଲ ଏବଂ ବିଶୋଧିତ ତେଲ |
- ବିଶୋଧିତ ଚିନି ଏବଂ ଲୁଣ |
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟର କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରଭାବ |
ଆଇସିଏମଆର ଅନୁଯାୟୀ, ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର, ମେଦବହୁଳତା, ହୃଦ ରୋଗ, ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ଏବଂ କର୍କଟ ଭଳି ଗୁରୁତର ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ସେଥିରେ ଥିବା ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଶରୀରରେ ଅନାବଶ୍ୟକ ଚର୍ବି ଜମା କରିଥାଏ, ଯାହା ହୃଦଘାତ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଭଳି ସମସ୍ୟାର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇଥାଏ | ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହି ଖାଦ୍ୟର ନିରନ୍ତର ବ୍ୟବହାର ଶରୀରରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ଆଣିପାରେ |
ICMR ର ପରାମର୍ଶ |
ଆଇସିଏମଆର ଏହାର ରିପୋର୍ଟରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି ଯେ ଲୋକମାନେ ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣକୁ ସୀମିତ ରଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ, ସତେଜ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ। ଖାଦ୍ୟରେ ତାଜା ଫଳ, ପନିପରିବା, ପୁରା ଶସ୍ୟ ଏବଂ ଡାଲି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡିଥାଏ | ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଘରେ ରାନ୍ଧିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ବାରା ଖାଦ୍ୟରେ ଥିବା ପୁଷ୍ଟିକର ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିବ |
ଏହି ଖାଦ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତ୍ୟାଗ କରିବା ଜରୁରୀ ନୁହେଁ ବୋଲି ରିପୋର୍ଟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି। ସନ୍ତୁଳିତ ପରିମାଣରେ ସେବନ କରିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତର ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ନାହିଁ | ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଘରେ ଗହମ ମଇଦାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୋଟି ଖାଇବା ଭଲ, କିନ୍ତୁ ବଜାରରୁ କିଣାଯାଇଥିବା ପ୍ୟାକେଡ୍ ରୁଟିର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ ହେବା ଉଚିତ୍ | ଘରେ ଶୁଦ୍ଧ ଘିଅ ଏବଂ ତେଲ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟର ବ୍ୟବହାରକୁ କମ୍ କରନ୍ତୁ |
More Stories
ପିଲାଙ୍କ ଚିଡଚିଡା ପଣକୁ କମାଉଛି ଓମେଗା-3
ରାତିରେ ନିଦ ନଆସିଲେ କରନ୍ତୁ ଏହି ଉପାୟ
ପିଠି ଯନ୍ତ୍ରଣା ପାଇଁ କରନ୍ତୁ ଏହି ଉପାୟ