ପନିପରିବା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ । ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର ପନିପରିବା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅନେକ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଅନେକ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ । ତଥାପି, ବେଳେବେଳେ ଭୁଲ ଉପାୟରେ ପନିପରିବା ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି କିଛି ପନିପରିବା ବିଷୟରେ କହିବୁ ଯାହାକୁ ଆପଣ ଭୁଲରେ ମଧ୍ୟ କଞ୍ଚା ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସବୁଜ ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ଖାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯଦି କେହି ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସେ ତାଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ କାର୍ବସ୍ ପରିମାଣକୁ ହ୍ରାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ଅଧିକ ସାଲାଡ୍ ଖାଇଥା’ନ୍ତି । ଏଠାରେ ସମସ୍ତେ ଏକ ଭୁଲ କରନ୍ତି ଯେ କିଛି ପନିପରିବା ରାନ୍ଧିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନେ କଞ୍ଚା ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ରୋଗର ବିପଦରେ ପକାଇଥାଏ ।
କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ପେଟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ପନିପରିବା ଧୋଇବା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଗରମ ପାଣିରେ ଫୁଟାନ୍ତୁ କିମ୍ବା ହାଲୁକା ଭାବରେ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ ଏବଂ ଖାଆନ୍ତୁ । ଏହିପରି କିଛି ପନିପରିବା ବିଷୟରେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା, ଯାହାର କଞ୍ଚା ବ୍ୟବହାର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବିପଜ୍ଜନକ ହୋଇପାରେ ।
ଏହି ପନିପରିବା କଞ୍ଚା ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ–
ତାରୋ ପତ୍ର-
ଆର୍ବି ପତ୍ର ପାକୋଡା ବର୍ଷା ଋତୁରେ ବହୁତ ଖାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ଏହାକୁ ଗରମ ପାଣିରେ ଫୁଟାଇବାକୁ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ । ବାସ୍ତବରେ, ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ବହୁତ କମ୍ ଜୀବାଣୁ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ ସେମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ଜଙ୍ଗଲୀ ଅଟନ୍ତି । ଏହି ଜୀବାଣୁ ପେଟ ଏବଂ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ପ୍ରବେଶ କରିପାରନ୍ତି ।
ଫୁଲକୋବି-
କୋବିରେ କୀଟପତଙ୍ଗ ରହିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ । ଆପଣ କଞ୍ଚା ଫୁଲକୋବି, କୋବି କିମ୍ବା ବ୍ରୋକୋଲି ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ । କୋବି ରାନ୍ଧିବା ପୂର୍ବରୁ ଟିକେ ହଳଦୀ ପକାଇ ଫୁଟାନ୍ତୁ ।
କ୍ୟାପ୍ସିକମ୍-
ଆଜିକାଲି ବଜାରରେ ଅନେକ ରଙ୍ଗରେ କ୍ୟାପସିକମ୍ ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହା ସାଲାଡରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ଏହାକୁ ଖାଇବା ସମୟରେ ଏହାର ମଞ୍ଜିକୁ ଭଲଭାବେ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଗରମ ପାଣିରେ ଫୁଟାଇବା ପରେ ଖାଆନ୍ତୁ । ଏହାର ମଞ୍ଜିରେ ଟ୍ୟାପୱର୍ମ ଅଣ୍ଡା ରହିପାରେ, ଯାହା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ ନାହିଁ ।
ପାଳଙ୍ଗ ଏବଂ କାଲେ-
ପାଳଙ୍ଗ ଏବଂ କାଲର କଞ୍ଚା ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ । ପାଳଙ୍ଗକୁ ସାଧାରଣତଃ ସାଲାଡରେ କଞ୍ଚା ଖାଆନ୍ତି, ଯାହା ଭଲ ନୁହେଁ । ପାଳଙ୍ଗ ରାନ୍ଧିବା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ହଜମ ଶକ୍ତି ବଢିଥାଏ ଏବଂ କିଛି ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇଥାଏ ।
More Stories
ଡାଇବେଟିସ ଥିଲେ ଭୁଲରେ ବି ଖାଆନ୍ତୁନି ଏହି ସବୁ ଜିନିଷ
ମୂଳା ଖାଇଲେ ଏହି ସବୁ ରୋଗରୁ ପାଇବେ ମୁକ୍ତି
ଗ୍ୟାସର ରାମବାଣ ଉପାୟ, ଜୀବନ ସାରା ହେବନି ଗ୍ୟାସ୍