ଗାଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର ସୁପରଫୁଡ୍ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ସାଲାଡରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବାବେଳେ ଅନେକ ଲୋକ ଗାଜର ପନିପରିବା ରସ କିମ୍ବା ପୁଡି ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ଏଥିରେ ଅନେକ ଜରୁରୀ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳିଥାଏ ଯାହା ଶରୀରକୁ ଅନେକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ । ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆଖି ସୁସ୍ଥ ରହେ । ତେବେ ଗାଜର ଖାଇବାର ଅନେକ ଉପକାର ବିଷୟରେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ।
ଗାଜରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ଉପକାରିତା:-
ଗାଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏଥିରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀର ପାଇଁ ଜରୁରୀ । ଗାଜର ବ୍ୟବହାର କରି ଅନେକ ପ୍ରକାରର ରେସିପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରେ । ପନିପରିବା, ସାଲାଡ କିମ୍ବା ମିଠା ଆକାରରେ ଆପଣ ଏହାକୁ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବେ । ଗାଜରରେ ଭିଟାମିନ୍-ଏ, ଭିଟାମିନ୍-ସି, ପୋଟାସିୟମ୍, କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଭରପୂର ରହିଛି । ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଚର୍ମ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ କମିଯାଏ । ତେବେ ଗାଜର ଖାଇବାର ଅସଂଖ୍ୟ ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ।
ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତି ଉନ୍ନତ ହୁଏ–
ଆଜିକାଲି, ପରଦାରେ ଅଧିକ ସମୟ ବିତାଇବା ହେତୁ ଲୋକମାନେ ଅଳ୍ପ ବୟସରେ ଚକ୍ଷୁ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ତୁମ ଖାଦ୍ୟରେ ଗାଜର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଜରୁରୀ । ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଗାଜରରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍-ଏ ଏବଂ ଲାଇକୋପିନ୍ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଆଖି ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ରହିଥାଏ ।
ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ–
ଗାଜରରେ ଉଭୟ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଏବଂ ଅମଳକ୍ଷମ ତନ୍ତୁ ମିଳିଥାଏ । ଏହାକୁ ଖାଇବା ପରେ, ଆପଣଙ୍କ ପେଟ ଅଧିକ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଥାଏ ଏବଂ ଆପଣ ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ଅଧିକ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ଗାଜର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଜରୁରୀ ।
ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ–
ଗାଜର ହଜମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ, କାରଣ ଏଥିରେ ଅଧିକ ଫାଇବର ଥାଏ । ଏହା ଅନ୍ତନଳୀ ଗତିକୁ ସହଜ କରିଥାଏ । ଯଦି ଆପଣ ବାରମ୍ବାର କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ସମସ୍ୟାରେ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ନ୍ତି, ତେବେ ଗାଜର ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିପାରିବ ।
ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ–
ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର ଗାଜର ଉଚ୍ଚ ବିପି ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ । ଏହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଗାଜର ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆପଣ ସାଂଘାତିକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ ।
ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ–
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି, ଗାଜର ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର ଅଟେ । ଏଥିରେ ପୋଟାସିୟମ୍, ଭିଟାମିନ୍ କେ, ଫସଫରସ୍ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଗୁଣ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଗାଜରରେ ଥିବା ଗୁଣ ଶରୀରକୁ କ୍ଷତିକାରକ ଜୀବାଣୁ, ଏବଂ ପ୍ରଦାହରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ।
ଚର୍ମ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ–
ଗାଜରରେ ବିଟା କାରୋଟିନ୍, ଲ୍ୟୁଟିନ୍, ଲାଇକୋପିନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପାଦାନ ମିଳିଥାଏ । ଯାହା ଚର୍ମକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ତେଣୁ କଞ୍ଚା ଗାଜର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ ।
ତେବେ ଶେଷରେ ଏହା କହିରଖୁ କି ଉପରୋକ୍ତ ସମସ୍ତ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଟିପ୍ସ କେବଳ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଅଟେ । ଏହାକୁ ନେଇ ଯଦି ଆପଣଙ୍କର କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ସମସ୍ୟା ଅଛି, ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ ।
More Stories
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଯିବ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ଖାଆନ୍ତୁ ଏହି ସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ
ଓଜନ ହ୍ରାସରେ ରାମବାଣ ଲାଉ ଜୁସ୍
ବଟର ବନାମ ଘିଅ: କାହାକୁ ଖାଇବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟପକ୍ଷେ ଭଲ