ଶରୀରରେ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ବୃଦ୍ଧି ଏକ ସାଧାରଣ ସମସ୍ୟା ହୋଇଗଲାଣି, ଆଜିକାଲି ଅନେକ ଲୋକ ଉଚ୍ଚ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଅସୁବିଧାରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ରକ୍ତରେ ମିଳୁଥିବା ଏକ ମଇଳା ଉପାଦାନ। ଏହାର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଡାକ୍ତରୀ ଭାଷାରେ ‘ହାଇପରର୍ୟୁରିସେମିଆ’ କୁହାଯାଏ।
ଏହା ଏକ ଅବସ୍ଥା ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ଲାଜ୍ମା ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା କେବଳ ଗଣ୍ଠି ବଥା ବଢିଥାଏ ତା ନୁହେଁ ବରଂ କିଡନୀରେ ପଥୁରୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢିଥାଏ ।
ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ଶରୀରରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜମା ହୋଇ କଠିନ ରୂପ ନେଇଥାଏ, ଯାହା ପଥରର ରୂପ ନେଇପାରେ। ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଉପଚାର ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଲୋକମାନେ ସେଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ନାହାନ୍ତି। ପାନ ପତ୍ର ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ପାନ ପତ୍ର ଗୁଡିକ କିପରି ଖାଇବେ ଓ ଏହାର ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଉପକାର ବିଷୟରେ।
ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ, କିଛି ମୂଷାଙ୍କୁ ପାନ ପତ୍ରର ନିର୍ବାହ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ କମିଯାଇଥିଲା। ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଯୌଗିକର ଏକ ଗୁଣ ପାନ ପତ୍ରରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଗଣ୍ଠି ଅସ୍ୱାଭାବିକତା ଓ ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଯାହାକି ରିମାଟଏଡ୍ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍, ଅଷ୍ଟିଓପୋରୋସିସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଅନେକ ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ।
ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ପାନ ପତ୍ର ଚୋବାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଏ। ଏହା ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ମନେରଖନ୍ତୁ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ତମାଖୁ ସେବନ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ।
ପାନ ପତ୍ରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବଡ଼ ଉପକାର ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
୧. ପାନ ପତ୍ରରେ ଅନେକ ଆଣ୍ଟି-ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆଲ୍ ଗୁଣ ରହିଛି, ଯାହା ପାଟିରେ ରହୁଥିବା ଅନେକ ଜୀବାଣୁ ସହିତ ଲଢ଼ିଥାନ୍ତି। ଖାଇବା ପରେ ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର ପାନ ପତ୍ର ପେଷ୍ଟ ଚୋବାଇବା କେବଳ ପେଟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ ନାହିଁ, ବରଂ ଖରାପ ନିଶ୍ୱାସ, ଦାନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ।
୨. ମଧୁମେହକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ: ଅନେକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ପାନ ପତ୍ର ଗୁଣ୍ଡରେ ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କଠାରେ ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ପାନ ପତ୍ର ହେଉଛି ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଯାହା ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
More Stories
ଅଷ୍ଟ ଦିଗପାଳଙ୍କର କଣ ରହିଛି ପ୍ରଭାବ
ପୁଷ୍କର ଦୋଷ କଣ, କାହିଁକି ଲାଗେ ଏହି ଦୋଷ
ଏପରି ନାରୀ ଆଣି ଦିଅନ୍ତି ସୌଭାଗ୍ୟ..