ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ କେବେ ଆରୋଗ୍ୟ ହୋଇପାରେ ନାହିଁ । ଏଲୋପାଥିରେ ଏହାର କିଛି ଉପାୟ ନାହିଁ ସତ । କିନ୍ତୁ ଅନେକ ଉପାୟ ଅଛି – ଯେଉଁଥିରେ ଆପଣଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ |
ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁଥିରେ ନିୟମିତ ବ୍ୟାୟାମ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଏକ ସାଧାରଣ ପରିବା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ଅଧା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ | ଯେତେବେଳେ ଅଗ୍ନାଶୟ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଇନସୁଲିନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୁଏ – କିମ୍ବା ଶରୀରର କୋଷଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦିତ ଇନସୁଲିନ୍ ବ୍ୟବହାର କରେ ନାହିଁ | ସେତେବେଳେ ଶରୀରରେ ମଧୁମେହ ରୋଗର ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ।
ପିଆଜ କିପରି ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ କମ୍ ରଖେ |
ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଇନସୁଲିନ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ଏହି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବିନା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଚ୍ଚତାକୁ ବଢିପାରେ | ତେଣୁ, ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନର ଆଶାରେ, ନାଇଜେରିଆର ଡେଲଟା ଷ୍ଟେଟ୍ ୟୁନିଭର୍ସିଟିର ଗବେଷକମାନେ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପିଆଜ ବଲ୍ବରୁ ବାହାରୁଥିବା ଆଲିଆମ୍ ସେପା ନାମରେ ଜଣାଶୁଣା, ମଧୁମେହ ରୋଗରେ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତ ଗ୍ଲୁକୋଜକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ | । ପିଆଜ ଶସ୍ତା ଏବଂ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଏହାକୁ ପୁଷ୍ଟିକର ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ନାଇଜେରିଆର ଆବ୍ରାକାସ୍ଥିତ ଡେଲଟା ଷ୍ଟେଟ ୟୁନିଭରସିଟିର ମୁଖ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଡକ୍ଟର ଆନ୍ଥୋନୀ ଓଜି କହିଛନ୍ତି। ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାରେ ଏହା ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଅଧ୍ୟୟନ କିପରି କରାଯାଇଥିଲା?
ଡକ୍ଟର ଓଜିହଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଦଳ ମେଟଫର୍ମିନ୍ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପିଆଜ ଏକ୍ସଟ୍ରାକ୍ଟ – 200mg, 400mg, ଏବଂ 600mg ପ୍ରତି କିଲୋଗ୍ରାମ ଶରୀରର ଓଜନ ହାସବରେ ମାପ କରିଥିଲେ । ମଧୁମେହ ଥିବା ତିନି ଗୋଷ୍ଠୀ ମୂଷାଙ୍କୁ ଏହା ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଥିଲା । ତୁଳନା ପାଇଁ, ମେଟଫର୍ମିନ୍ ଏବଂ ପିଆଜ ଏକ୍ସଟ୍ରାକ୍ଟ ମଧ୍ୟ ତିନି ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଣ-ମଧୁମେହକାରୀ ମୂଷାଙ୍କୁ ସାଧାରଣ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ସହିତ ଦିଆଯାଇଥିଲା | ଅବଶ୍ୟ, ଦୁଇଟି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଗୋଷ୍ଠୀ – ଗୋଟିଏ ଅଣ-ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ଏବଂ ଜଣେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ, ମେଟଫର୍ମିନ୍ କିମ୍ବା ପିଆଜ ନିର୍ବାହ ଗ୍ରହଣ କଲେ ନାହିଁ | ସେହିଭଳି, ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି ଗୋଷ୍ଠୀ – ଗୋଟିଏ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ବିନା, କେବଳ ମେଟଫର୍ମିନ୍ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ କୌଣସି ପିଆଜ ନିର୍ବାହ ଦିଆଯାଇନଥିଲା | ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୋଷ୍ଠୀର ପାଞ୍ଚଟି ମୂଷା ଥିଲେ |
ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ପିଆଜ ନିର୍ବାହ – 400 ମିଗ୍ରା ଏବଂ 600 ମିଗ୍ରା ଡୋଜରେ, ମଧୁମେହ ରୋଗରେ ଉପବାସରେ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ଯଥାକ୍ରମେ 50% ଏବଂ 35% ହ୍ରାସ ପାଇଛି – ସେମାନଙ୍କର ମୂଳ ସ୍ତର ତୁଳନାରେ | ଅବଶ୍ୟ, ପିଆଜ ନିର୍ବାହ ଅଣ-ମଧୁମେହକାରୀ ମୂଷାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ଓଜନ ବଢାଇଲା କିନ୍ତୁ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ନୁହେଁ | ଡକ୍ଟର ଓଜିହେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଆଜରେ କ୍ୟାଲୋରୀ ଅଧିକ ନୁହେଁ। ଅବଶ୍ୟ, ଏହା ମେଟାବୋଲିକ୍ ହାରକୁ ବଢାଉଥିବା ପରି ମନେହୁଏ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଭୋକ ବଢାଇଥାଏ। ଦଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଆଜ ନିର୍ବାହର ଶୁଦ୍ଧ ସଂସ୍କରଣ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି – ଯାହା ଦୋକାନ ବଜାରରେ ମିଳୁଥିବା ସାଧାରଣ ପିଆଜ ବଲ୍ବରୁ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା। ତଥାପି ପରୀକ୍ଷା କେବେ ହେବ ଜଣା ପଡିନାହିଁ।
More Stories
ଏହି ସଂକେତ ଦ୍ବାରା ଜାଣନ୍ତୁ ନିଜର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଅବସ୍ଥା
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଯିବ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ଖାଆନ୍ତୁ ଏହି ସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ
ଓଜନ ହ୍ରାସରେ ରାମବାଣ ଲାଉ ଜୁସ୍