ବଟର ହେଉ କିମ୍ବା ଘିଅ, ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ । ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । କିଛି ଲୋକ ଘିଅ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିବାବେଳେ ଆଉକିଛି ବଟରକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଥା ଆସେ, ଅନେକ ଲୋକ ଦୁହିଁଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାଛିବାକୁ ନେଇ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ରୁହନ୍ତି । ଆଜି ଏହି ଆର୍ଟିକିଲରେ ଜାଣିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉଭୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କ’ଣ ?
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରକ୍ରିୟା: ବଟର ବନାମ ଘିଅ–
ବଟର ହେଉ କିମ୍ବା ଘିଅ ହେଉ, ଉଭୟ ଜିନିଷ କ୍ଷୀରରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । କ୍ଷୀରର କ୍ରିମରୁ ବଟର ବାହାର କରାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ କି ଘିଅ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ କ୍ଷୀର କ୍ରିମକୁ ରାନ୍ଧିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏହାର ପାଣିକୁ ଜଳାଯାଏ, ପରେ ସେଥିରୁ ଘିଅ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଘିଅ ତୁଳନାରେ ଲହୁଣୀରେ ଅଧିକ ଜଳ ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଏହା ଘରେ ବଦଳରେ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ, ସେଥିରେ ଲୁଣ ମିଶା ଯାଇଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଏହା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗଚ୍ଛିତ ହୋଇପାରେ ।
ନ୍ୟୁଟ୍ରିଏଣ୍ଟସ୍: ବଟର ବନାମ ଘିଅ–
100 ଗ୍ରାମ ବଟରରେ 717 କ୍ୟାଲୋରୀ ଥିବାବେଳେ ଘିଅରେ 900 କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଯଦି ଆମେ ବଟରରେ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି ବିଷୟରେ କହିବା, ଏହା 51 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଘିଅରେ ଏହାର ପରିମାଣ 60 ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଯେପରି ଲହୁଣୀ ଲୁଣିଆ କିମ୍ବା ଅଲଣା ହୋଇଥାଏ, ସେହିଭଳି ବଜାରରେ ‘ବନସ୍ପତି ଘିଅ’ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶୀ ଘିଅ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଚର୍ବି ଥାଏ ।
କାହାକୁ ଖାଇବା ଅଧିକ ସଠିକ୍ ?
ଉଭୟ ବଟର କିମ୍ବା ଘି ଖାଇବା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଲହୁଣୀ ଖାଉଛନ୍ତି, ତେବେ କେବଳ ଧଳା ବଟର ଅର୍ଥାତ୍ ଅନସଲ୍ଟେଡ ବଟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଅଟେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଘିଅ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଏହାର ବନସ୍ପତି ପ୍ରକାର ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ ନୁହେଁ, କାରଣ ଏଥିରେ ଥିବା ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଚର୍ବି ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ ଏବଂ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆପଣ ଆଉ ଦୁଇଟି ଜିନିଷର ଯତ୍ନ ନେବା ଉଚିତ୍ । ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି ଆପଣ ଖାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ବଟର କିମ୍ବା ଘିଅ ଶୁଦ୍ଧ କି ନୁହେଁ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆପଣ କେବଳ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଉଭୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ।
More Stories
ଖାଲି ପାଦରେ ଚାଲିବାର ଲାଭ ଜାଣନ୍ତୁ
ମଖାନା, ଗୁଡ ଏବଂ ଦେଶୀ ଘିଅର ମିଶ୍ରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର
ନାଭିରେ ଲଗାନ୍ତୁ ତେଲ, ମିଳିବ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଲାଭ