The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ଏହି ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ସହିତ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ

ଲୋହିତ ରକ୍ତ କଣିକାର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଆମ ଶରୀରରେ ଅମ୍ଳଜାନକୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ପରିବହନ କରିବା । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ନାମକ ଏକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଅମ୍ଳଜାନ ସହିତ ବନ୍ଧନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗକୁ ପରିବହନ କରିଥାଏ । ଏହି ପ୍ରୋଟିନ୍ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଲୌହ ଆବଶ୍ୟକ । ଲୌହ ଅଭାବ, ଗର୍ଭଧାରଣ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି କାରଣରୁ ଶରୀରରେ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନର ପରିମାଣ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ରକ୍ତହୀନତା ସମସ୍ୟା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ।
ଏହି ଅବସ୍ଥାରେ ସଠିକ୍ ପରିମାଣର ଅମ୍ଳଜାନ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଚଳରେ ପହଞ୍ଚି ନଥାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଥକାପଣ, ଦୁର୍ବଳତା, ଚକ୍କର, ଶ୍ୱାସ ନେବାରେ ଅସୁବିଧା ହୋଇପାରେ । ତେଣୁ ଶରୀରରେ ସଠିକ୍ ପରିମାଣର ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଏହି ଅବସ୍ଥାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଖାଦ୍ୟରେ କିଛି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ । କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ହେମୋଗ୍ଲୋବିନର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ସାହାଯ୍ୟରେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ।
ପାଳଙ୍ଗ–
ଏହି ସବୁଜ ପନିପରିବାରେ ଲୌହ ଏବଂ ଫୋଲେଟ୍ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ତିଆରି ପାଇଁ ଜରୁରୀ । ଫୋଲେଟ୍ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର ଭିଟାମିନ୍ ବି, ଯାହା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ତିଆରି ପାଇଁ ଜରୁରୀ । ପାଳଙ୍ଗ ଖାଇବା ଏହି ଦୁଇଟି ଉପାଦାନ ଯୋଗାଇପାରେ, ଯାହା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ଗଣନା ବୃଦ୍ଧିରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
ଡାଳିମ୍ବ–
ଡାଳିମ୍ବ ଲାଲ ରଙ୍ଗ ହେତୁ ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତ ବଢିଥାଏ । ଠିକ୍ ଏହା ମିଥ୍ୟା ନୁହେଁ, ଡାଳିମ୍ବ ଖାଇବା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ବୃଦ୍ଧିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏଥିରେ ଲୌହ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ତିଆରି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
ଷ୍ଟ୍ରବେରୀ–
ଶରୀରରେ ଲୌହ ଅବଶୋଷଣ ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଆବଶ୍ୟକ । ଭିଟାମିନ୍ ସି ର ଅଭାବ ହେତୁ ଶରୀର ଲୌହକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୁଏ ନାହିଁ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ପରିମାଣ କମିଯାଏ । ଷ୍ଟ୍ରବେରିରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଭିଟାମିନ୍ ସି ର ଅଭାବକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ ।
କଦଳୀ–
ଆଇରନ୍ ଏବଂ ଫୋଲେଟ୍ କଦଳୀରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ତିଆରି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ । ତେଣୁ, କଦଳୀ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରେ ।
ବିଟରୁଟ୍–
ଏଥିରେ ଲୌହ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏଥିରେ ଫୋଲିକ୍ ଏସିଡ୍ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ତିଆରି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।