The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ସମସ୍ତ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷାକରେ ଏହି 5 ପ୍ରକାରର ଶାଗ

ଶୀତ ଋତୁ ସବୁଜ ପନିପରିବା ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ଏଥିରେ ଉପଲବ୍ଧ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଶାଗ ଆମକୁ ବର୍ଷସାରା ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ । ଯଦିଓ, ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁରେ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିବେଶରେ ବଢିପାରନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଏହାକୁ ବଢାଇ ପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସଠିକ୍ ଋତୁରେ ଖାଉଥିବା ପନିପରିବାର ସ୍ୱାଦ ଅଲଗା । ଏହି ସ୍ୱାଦ ଏହିଋତୁରେ ବଢୁଥିବା ସବୁଜ ପନିପରିବା ଠାରୁ ମିଳିଥାଏ । ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । ଏହି ଶାଗରୁ ଆମେ ଅନେକ ଲାଭ ପାଇଥାଉ, ତେଣୁ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କେଉଁ ଶାଗ ଆମ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ।

ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ–

ଆଇରନ୍, କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମରେ ଭରପୂର, ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ ଆମ କେଶ ଏବଂ ହାଡକୁ ଭିତରୁ ଶକ୍ତ କରିଥାଏ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ବ୍ଲଡ ସୁଗାରକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରିଥାଏ । ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା କର୍କଟ ଭଳି ରୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ଏଡାଯାଇପାରିବ ।

ବଥୁଆ ଶାଗ–

ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ଭରପୂର ବଥୁଆ ଶାଗ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହି ଋତୁରେ ଏହି ଶାଗ ପ୍ରତିଦିନ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଷ୍ଟୋନ ସମସ୍ୟା ହୁଏ ନାହିଁ । ଜିଙ୍କ, ଫସଫରସ୍, ପୋଟାସିୟମ୍, ଆଇରନ୍ ଏବଂ କ୍ୟାଲସିୟମରେ ଭରପୂର ଏହି ଶାଗ ପ୍ରକୃତିର ବରଦାନ ଅଟେ । ଏହାକୁ ସାଧା କିମ୍ବା ଦହି ସହିତ ରାଇତା ତିଆରି କରି ଖାଇ ପାରିବେ । ଏଥିରେ ଥିବା ଆମିନୋ ଏସିଡ୍ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ । ଏଥିରେ ଥିବା କ୍ୟାଲସିୟମ ହାଡକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।

ମେଥି ଶାଗ–

ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ସମୃଦ୍ଧ ମେଥି ଶାଗ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଜୀବାଣୁକୁ ମାରିଦିଏ । ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଛୋଟ ଗୋଲାକାର ପତ୍ର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ । ଏଥିରୁ ତିଆରି ପୁରୀ, ଚପାତି ଏବଂ ତରକାରୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ।

ଅରବୀ ଶାଗ–

ଭିଟାମିନ୍ ଏ-ସମୃଦ୍ଧ ଏହି ତରୋ ଶାଗ ଆଖିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ସହିତ ଘଟୁଥିବା ମାକୁଲାର ଡିଜେରେସନକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଆମ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଚର୍ମ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ । ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ବାଷ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଏଥିରୁ ପକୋଡା ତିଆରି ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ।

କଳମ ଶାଗ–

ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ସମୃଦ୍ଧ କଳମ ଶାଗ ଅନେକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ଭରପୂର, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ଏଥିରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ଆଇରନ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରରେ ରକ୍ତହୀନତାକୁ ରୋକିଥାଏ ଏବଂ ଆଖି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ଅଟେ । ଏହା କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀ ଯୁକ୍ତ ଶାଗ, ଯାହା ଆମ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।