The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

Diet and lunchtime, Intermittent fasting concept. Vegetables, oranges, cheese, nuts and clock on a white plate. Healthy dietary food.

ଅଲଜାଇମର ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଉପବାସ କିପରି ସହାୟକ ହୁଏ ଜାଣନ୍ତୁ

ଭାରତୀୟ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଉପବାସ ପ୍ରାୟତଃ ଧାର୍ମିକ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଜଡିତ । ଉପବାସ ସମୟରେ ମଧ୍ୟମ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ସମୟ ସମୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥାଏ । ଉପବାସ ସମୟରେ, ଆମକୁ ସୀମିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ପଡିବ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ପ୍ରଲୋଭନ ଦେଖାଦେଇଥାଏ ଅନେକ ଥର । ଏହି ବିଷୟରେ ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇବାକୁ, ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଦଳ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଉପବାସ ମସ୍ତିଷ୍କର ପ୍ରାକୃତିକ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମନ୍ଥର କରିପାରେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ଆୟୁ ବଢାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରୁ, ଏହା ବୁଝାପଡୁଥିଲା ଯେ ଯଦି ଖାଦ୍ୟପେୟର ଢାଞ୍ଚା ସହିତ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଉପବାସ ଏବଂ ସୀମିତ କ୍ୟାଲୋରୀ ଖାଇବା ଆପଣଙ୍କ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସରେ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ହୁଏ, ତେବେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ । କାଲିଫର୍ନିଆର ବକ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଏକ ଟିମ୍ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ଉପରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରି OXR1 ନାମକ ଏକ ଜିନ୍ ର ଭୂମିକା ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ସୀମିତ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ମସ୍ତିଷ୍କର ପ୍ରାକୃତିକ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଜୀବନ ବଢାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।

ପ୍ରକୃତି ଯୋଗାଯୋଗ ପତ୍ରିକାରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରେ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ନାୟୁଗତ ରୋଗ ଏବଂ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ OXR1 ଜିନ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଅଟେ । ଏହି ଟିମ୍ ଏକ ବ୍ୟାପକ ସେଲ୍ୟୁଲାର୍ ମେକାନିଜିମ୍ ମଧ୍ୟ ଆବିଷ୍କାର କରିଛି ଯାହା ଦ୍ବାରା ଏକ ସୀମିତ ଖାଦ୍ୟ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମନ୍ଥର କରିପାରେ ଏବଂ ନ୍ୟୁରୋଡେଜେନେରେଟିଭ୍ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିପାରେ । ଫଳ ମାଛି ଏବଂ ମାନବ କୋଷଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧ୍ୟୟନ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ଏବଂ ବୟସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନ୍ୟୁରୋଡେଜେନେରେଟିଭ୍ ରୋଗ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି ।

ଅଧ୍ୟୟନର ଅନ୍ୟତମ ନେତା ବକ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟର ପ୍ରଫେସର ପଙ୍କଜ କାପାହି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନ୍ୟୁରନ୍ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଆବିଷ୍କୃତ ହୋଇଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟମ ଖାଦ୍ୟ କାରଣରୁ ସ୍ନାୟୁ ନିବାରଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଉପବାସ କିମ୍ବା ସୀମିତ କ୍ୟାଲୋରୀ ପରି ଅଭ୍ୟାସ, ଯାହା ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣକୁ ସୀମିତ କରିଥାଏ, ଏହି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଜିନ୍ ର ସ୍ତର ବଢାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।

ଅନୁସନ୍ଧାନ ଦଳ ଏହି ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଜେନେଟିକ୍ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସହିତ ପ୍ରାୟ 200 ପ୍ରଜାତିର ମାଛି ସ୍କାନ୍ କରିଥିଲେ । ଏହି ମାଛିମାନେ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟରେ ପାଳିତ ହୋଇଥିଲେ, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ସାଧାରଣ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟିକୁ ସୀମିତ ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯାଉଥିଲା, ଯାହା ସାଧାରଣ ପୁଷ୍ଟିକର ମାତ୍ର 10 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା । ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ମଣିଷରେ OXR1 ଜିନ୍ ନଷ୍ଟ ହେବା ଦ୍ୱାରା ନ୍ୟୁରୋଡେଜେନେରେଟିଭ୍ ରୋଗ ଏବଂ ଅକାଳ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥାଏ । ଏହି ସମୟରେ, ମୂଷାମାନଙ୍କରେ OXR1 ଜିନ୍ ର ଅତ୍ୟଧିକ ସଙ୍କୋଚନ ଆମୋଟ୍ରୋଫିକ୍ ଲାଟେରାଲ୍ ସ୍କ୍ଲେରୋସିସ୍ (ALS) ର ଏକ ମଡେଲରେ ବଞ୍ଚିବାରେ ଉନ୍ନତି କରେ ।

ପରୀକ୍ଷଣର ଏକ କ୍ରମରେ ଜଣାପଡିଛି ଯେ OXR1 ରେଟ୍ରୋମର ନାମକ ଏକ ଜଟିଳତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ, ଯାହା ସେଲୁଲାର୍ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଫ୍ୟାଟ୍ ର ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଜରୁରୀ । ରେଟ୍ରୋମାର୍ ଡିସଫେଙ୍କସନ୍ ବୟସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନ୍ୟୁରୋଡେଜେନେରେଟିଭ୍ ରୋଗ ସହିତ ଜଡିତ, କିନ୍ତୁ ଏକ ସୀମିତ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଖାଦ୍ୟ ଆଲଜାଇମର ଏବଂ ପାର୍କିନ୍ସନ୍ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।

OXR1 ରେଟ୍ରୋମର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉଦ୍ଧାର କରେ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁଗତ କାର୍ଯ୍ୟ, ସୁସ୍ଥ ମସ୍ତିଷ୍କ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥା ଏବଂ ସୀମିତ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଜୀବନକାଳ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ୱିଲସନଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, କମ୍ ଖାଇବା କୋଷରେ ପ୍ରୋଟିନ୍ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ସଜାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ କାରଣ କୋଷଗୁଡ଼ିକ OKR1 ର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ବଢାଇଥାଏ ।