ଶୀତ ଋତୁରେ, ଲୋକମାନେ ନିଜକୁ ଗରମ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟତଃ ଚା ଏବଂ କଫି ପିଇଥା’ନ୍ତି । ତଥାପି, ଏହାକୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ପିଇଲେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତି ହୋଇପାରେ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣ ସବୁଜ କଫି ପିଇପାରିବେ । ଗ୍ରୀନ୍ ଟି ପରି ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଏବଂ ଅନେକ ଉପକାର କରିଥାଏ । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଏହାର ଲାଭ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ।
ସବୁଜ କଫି କ’ଣ ?
ଗ୍ରୀନ୍ କଫି ପ୍ରକୃତରେ କଫି ବିନ୍ସକୁ ଭଜା ନକରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ । ସାମାନ୍ୟ କଫିବିନ୍ସକୁ ଭାଜି ଗ୍ରାଇଣ୍ଡ୍ କରି ସାଧାରଣ କଫି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ । ଏଥି ସହିତ, ସବୁଜ କଫି ଭଜା ହୋଇନଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଏଥିରେ ଥିବା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ କମିଯାଏ ନାହିଁ । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ସବୁଜ କଫି ପିଇବାର ଉପକାର-
ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିଥାଏ
ସବୁଜ କଫିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଚର୍ମ ଏବଂ କେଶ ସୁସ୍ଥ ରହିଥାଏ ।
ଓଜନ ସନ୍ତୁଳିତ ରଖେ
କେତେକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ସବୁଜ କଫି ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ସବୁଜ କଫି ଏକ୍ସଟ୍ରାକ୍ଟ ହଜମକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଓଜନ ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିଥାଏ ।
ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ
ସବୁଜ କଫି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଥାଏ । ଏଥିରେ ଥିବା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ସୁଗର ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ, ଯାହା ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଉପକାର କରିଥାଏ ।
ହୃଦୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ
ସବୁଜ କଫିରେ ଥିବା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ରକ୍ତଭଣ୍ଡାରର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖେ, ଯାହା ହୃଦଘାତର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ।
ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ କୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ
ସବୁଜ କଫିରେ କ୍ଲୋରୋଜେନିକ୍ ଏସିଡ୍ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରର ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏହାକୁ ପିଇବା ଦ୍ବାରା ଚର୍ବି ଜାଳିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଶକ୍ତିର ଅଭାବ ରୁହେନାହିଁ ।
More Stories
ଡାଇବେଟିସ ଥିଲେ ଭୁଲରେ ବି ଖାଆନ୍ତୁନି ଏହି ସବୁ ଜିନିଷ
ମୂଳା ଖାଇଲେ ଏହି ସବୁ ରୋଗରୁ ପାଇବେ ମୁକ୍ତି
ଗ୍ୟାସର ରାମବାଣ ଉପାୟ, ଜୀବନ ସାରା ହେବନି ଗ୍ୟାସ୍