ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ରଥମେ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ପରିଚିତ ହୁଅନ୍ତି, ମିଠା ଟେବୁଲରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବା ଏକ ସାଧାରଣ କଥା ନୁହେଁ । ଭାରତୀୟ ମିଠା ପାରମ୍ପାରିକ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ମିଠା ସହିତ ସାମାନ୍ୟ ସମାନତା ଧାରଣ କରିଥାଏ, ଏବଂ ଏକ ରେଫରେନ୍ସ ନ ଥିବାରୁ ଆପଣଙ୍କ ଥାଳିରେ କଣ ଅଛି ଏବଂ ଏହାକୁ କିପରି ଖାଇବେ ତାହା ଜାଣିବା କଷ୍ଟକର ହୋଇପାରେ । ସେହି ପ୍ଲେଟ ହୀରା ଆକୃତିର ବର୍ଫି କିମ୍ବା ଏକ ପାତ୍ର ସିରପି ଗୁଲାବ ଜାମୁନ୍ ବିଷୟରେ ବିବ୍ରତ ହେବା ସହଜ ହୋଇଥିବାବେଳେ, ଏକ ଦୁଃସାହସିକ ଖାଦ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ଭାରତୀୟ ମିଠା ର ନିଶା ଗୁଣ ଆବିଷ୍କାର କରେ। କେବଳ ଗୋଟିଏ କାମୁଡ଼ା ଏବଂ ସେହି ସୁଗନ୍ଧିତ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଭାରତୀୟ ମିଠା ହଠାତ୍ ତୁମେ ଇଚ୍ଛା କରୁଥିବା ଜିନିଷରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ବିଶେଷକରି ଦିୱାଲୀ ଭଳି ପର୍ବପର୍ବାଣୀରେ, ଅକ୍ଟୋବରରୁ ନଭେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ଅମାବାସ୍ୟାରେ ହିନ୍ଦୁ ଆଲୋକର ପର୍ବ ।
ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ, ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ ମିଠା ପାକ ହୋଇନଥାଏ, ଏହା ବଦଳରେ ସେଗୁଡିକ ଚୁଲି ଉପରେ କିମ୍ବା ଖୋଲା ନିଆଁରେ ରନ୍ଧାଯାଏ । ସେଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ତିଆରି ହୋଇଛି? ଠିକ୍, ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, କିନ୍ତୁ ସାଧାରଣ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କ୍ଷୀର, ଛେନା ମଇଦା, ସେମୋଲିନା, ନଡିଆ ଏବଂ ଚାଉଳ । ନିଜେ ଏହି ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟଧିକ ଭୋକ ଲାଗୁ ନପାରେ କିନ୍ତୁ ଜଣେ ଜ୍ଞାନୀ ରାନ୍ଧୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ଏରସ, ସାଫ୍ରନ୍ ଏବଂ ଗୋଲାପ ଜଳ ସହିତ ସୁଗନ୍ଧିତ ମିଠା ରେ ପରିଣତ କରିପାରନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ମିଠା ତିଆରି ପାଇଁ ଭାରତରେ ଦୁଗ୍ଧ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ପନିର ଡମ୍ପଲିଙ୍ଗ୍, ଫେଜ୍, ପୁଡିଙ୍ଗ୍, ଆଇସ୍କ୍ରିମ୍ କିମ୍ବା ସସ୍ ରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉ, କ୍ଷୀର ଅସଂଖ୍ୟ ଫର୍ମ ଗ୍ରହଣ କରେ, ଯାହାକି ଅତି ଚତୁର ପାଲଟିକୁ ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରେ ।
More Stories
ଆପଣଙ୍କ ବାଡିରେ ଅଛି ଦୁନିଆର ସବୁଠୁ ମହଙ୍ଗା ଔଷଧ
ଏହି ସବୁ ସମସ୍ୟା ଥିଲେ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ ଆମ୍ବ
ଅଧିକ ଚା ପିଉଥିଲେ ଜାଣନ୍ତୁ ଏହି ନିୟମ