The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ଦିୱାଲୀରେ ସୁସ୍ୱାଦୁ ଶାକାହାରୀ ରେସିପି

ଦିୱାଲୀ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ବ ଅଟେ ଏବଂ ଏହାକୁ ହିନ୍ଦୁ, ଜୈନ, ଶିଖ୍ ଏବଂ କେତେକ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମୀମାନେ ପାଳନ କରନ୍ତି । ଦିୱାଲୀ ମନ୍ଦ ଉପରେ ଭଲର ବିଜୟ, ଅନ୍ଧକାର ଉପରେ ଆଲୋକ, ଅଜ୍ଞତା ଉପରେ ଜ୍ଞାନ ପାଳନ କରନ୍ତି – ଯଦିଓ ଛୁଟିଦିନ ସହିତ ଜଡିତ ଦେବତା, ରୀତିନୀତି ଏବଂ କାହାଣୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅଞ୍ଚଳ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଅଟେ । ଏହି ବିଶେଷତାଗୁଡିକ ନିର୍ବିଶେଷରେ, ଦିୱାଲୀରେ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ପରିବାର ସହିତ ସେଲିବ୍ରେଟୋରୀ ଭୋଜନ ଏବଂ ଅନେକ ମିଠା ବ୍ୟବହାରର ଏକ ଅନନ୍ୟ ମୌକା ।

ପାରମ୍ପାରିକ ରେସିପିଗୁଡ଼ିକ, ଯେପରି ଭିଣ୍ଡି ମସାଲା (ଷ୍ଟ୍ରାଇଡ୍-ଫ୍ରାଏଡ୍ ଓକ୍ରା) ଏବଂ ବାଇଗଣ ଭରଥା (ଭଜା ବାଇଗଣ), ଏବଂ ଆଧୁନିକ ନିଆଯାଏ, ଟାଣ୍ଡୁରି ଟୋଫୁ ଠାରୁ ଏରସ ଏବଂ ସାଫ୍ରନ୍ ସହିତ ନୋ-ଚର୍ନ୍ ଆଇସ୍କ୍ରିମ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ! କେବଳ ଏକ ଟିପ୍ପଣୀ ଯେ ଏହି ସଂଗ୍ରହରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ରେସିପି ଶାକାହାରୀ; ଦିୱାଲୀ ଏକ ଧାର୍ମିକ ଛୁଟିଦିନ ଏବଂ ଏହି ଶୁଭ ଦିନରେ ଅନେକେ ମାଂସରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତି ।

ଛୋଲେ-

ଶୁଖିଲା ଛେନା ଅପେକ୍ଷା କଡେଇ ହୋଇଥିବା ଚିକ୍କା ସହିତ ସୁବିଧାରେ ତିଆରି (ଏହା ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ), ଏହି ହୃଦୟ, ପୁଷ୍ଟିକର ଉତ୍ତର ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟୁକୁ ନାନ କିମ୍ବା ବାସମତି ଚାଉଳ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇପାରେ |

ଡାଲ୍ ତଡକା–

ତାଡକା ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ରନ୍ଧନ କ techni ଶଳ | ମସଲା ଗରମ ଚର୍ବିରେ ଫୁଲିଯାଏ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଦକୁ ବଢାଇଥାଏ କିମ୍ବା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥାଏ ।

ଲେମନ ରାଇସ–

ଏକ ଉତ୍ସବର ଭୋଜନ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର – ଲେମ୍ବୁ, ମସଲାଯୁକ୍ତ, ପୁଷ୍ଟିକର ଦୁଇଥର ରନ୍ଧା ଚାଉଳ । ଉରାଡ ଡାଲ ଏବଂ ଭଜା ଚଣା ଡାଲ ଏହି ରଙ୍ଗୀନ ଥାଳିରେ ଟେକ୍ସଚର ଯୋଗ କରିଥାଏ ।

ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଫ୍ଲାଟବ୍ରେଡ୍ ବନାନ–

ଏହା ହେଉଛି ସ୍କିଲେଟ୍ ଫ୍ଲାଟବ୍ରେଡ୍ ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ ଆଟା କିମ୍ବା ସୂକ୍ଷ୍ମ ମିଲ୍ ଗହମ ମଇଦାରୁ ତିଆରି; ଏଠାରେ, ପୁଷ୍ଟିକର ବନାନ ବଦଳରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ସେମାନେ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ ଟେବୁଲରେ ଏକ ଆବଶ୍ୟକୀୟ, ଡାଲି କିମ୍ବା ପନିପରିବା ଖାଇବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ।

ବାଇଗଣ ଭର୍ତା–

ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ବାଇଗଣି ଥାଳିରେ ବାସମତି ଚାଉଳ ଏବଂ ନାନ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇପାରେ; ପରଦିନ ଏହା ପ୍ରାୟତଃ ଭଲ ଲାଗେ