The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

the topmost vegan food

ଫଲୋ କରୁଛନ୍ତି କି ଭେଗାନ୍ ଡାଏଟ୍ ?

ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ 1 ନଭେମ୍ବର କୁ ଭେଗାନ୍ ଡେ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଏହି ଦିନ ପାଳନ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଶାକାହାରୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ଅନୁସରଣ କରିବାର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଜଣାଇବା । କିନ୍ତୁ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଯେ ଏକ ଭେଗାନ୍ ଡାଏଟ୍ ଅନୁସରଣ କରିବାର ଲାଭ ସହିତ କିଛି ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ବିଷୟରେ ଆପଣ ଜାଣିବା ଉଚିତ୍ ।

ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ଖାଦ୍ୟର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଜଣାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ 1 ନଭେମ୍ବରରେ ବିଶ୍ୱ ଭେଗାନ୍ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଆଜିକାଲି, ଫିଟନେସ୍ ଫ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଭେଗାନ୍ ଡାଏଟ୍ ପାଇଁ ଅନେକ କ୍ରେଜ୍ ଦେଖାଯାଉଛି । ଭେଗାନ୍ ଡେ ପ୍ରଥମେ 1994 ରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ଖାଦ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହି ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟରେ ଅଧିକ ଫାଇବର ଏବଂ କମ୍ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ଥାଏ । ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଅନେକ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଅନେକ ଜରୁରୀ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ଭେଗାନ୍ ଡାଏଟ୍ ର ଏହିପରି କିଛି ସୁବିଧା ଏବଂ ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ।

ଭେଗାନ୍ ଡାଏଟ୍ ର ସୁବିଧା ଏବଂ ଅସୁବିଧା—

ସୁବିଧା-

1. ହୃଦୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ: ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳିତ ଚର୍ବି କମ୍ ମିଳିଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ହୃଦରୋଗର ବିପଦକୁ ଏଡାଯାଇପାରିବ ।

2. ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ: ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏବଂ ଏହାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ, କାରଣ ଏଥିରେ କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ ।

3. କର୍କଟ ରୋଗର କମ୍ ବିପଦ: କେତେକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଶାକାହାରୀ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ପ୍ରକାରର କର୍କଟ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ, ଯେପରିକି କଲୋରେକ୍ଟାଲ୍ କର୍କଟ ।

4. ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ଭଲ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ: ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରହିଥାଏ । ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ ।

5. ହଜମ ସୁସ୍ଥ ରହିଥାଏ: ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଫାଇବର ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ ଏବଂ ପାକସ୍ଥଳୀ ସମସ୍ୟା ହ୍ରାସ ହୋଇପାରେ ।

ଅସୁବିଧା-

1. ପୁଷ୍ଟିକର ଅଭାବ: ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟରେ ଭିଟାମିନ୍ ବି -12, ଭିଟାମିନ୍ ଡି, କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଆଇରନ୍ ଏବଂ ଓମେଗା -3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଅଭାବ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢିଥାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣ କରିବା କିମ୍ବା ବୁଦ୍ଧିମାନ ଭାବରେ ଖାଇବା ପିଇବା ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଯାଏ ।

2. ପ୍ରୋଟିନ୍ ଅଭାବ: ଶାକାହାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଶରୀରରେ ଭଲ ଗୁଣବତ୍ତା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଅଭାବ କରିପାରନ୍ତି । ସେମାନେ ହୁଏତ ସନ୍ତୁଳିତ ପରିମାଣରେ ଉଦ୍ଭିଦ-ଆଧାରିତ ପ୍ରୋଟିନ୍ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ।

3. କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀ ଭୟ: କିଛି ଲୋକ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟରୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର କ୍ୟାଲୋରୀ ପାଆନ୍ତି ନାହିଁ, ଯାହା ଶକ୍ତି ଅଭାବ ପରି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।

4. ସାମାଜିକ ଆହ୍ବାନ: କେତେକ ସମୟରେ, ଯେପରିକି ସାମାଜିକ ସମାବେଶ ଏବଂ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟଗୁଡିକରେ, ଶାକାହାରୀମାନେ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ସାମାଜିକ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିବା କଷ୍ଟକର କରିପାରେ ।

5. ରନ୍ଧନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ: ଶାକାହାରୀ ରନ୍ଧନ ସାଧାରଣତଃ ଅଧିକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆବଶ୍ୟକ କରେ, କାରଣ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଶାକାହାରୀ ସାମଗ୍ରୀ ସୀମିତ ।

ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଶାକାହାରୀ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ବିଷୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ରହିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଏ । ଏହା ସହିତ, ପୁଷ୍ଟିକର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପାଇଁ ସେମାନେ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବୃତ୍ତିଗତ କିମ୍ବା ପଞ୍ଜୀକୃତ ଡାଏଟିସିଆନଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିପାରେ, କିନ୍ତୁ ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଉପାଦାନର ଅଭାବ ନହେବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଯତ୍ନବାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।