The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

ଜଳଖିଆ ଭାବେ ଦୈନିକ ଖାଉଛନ୍ତି କି ଓଟସ୍ !

ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଓଟସ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ । ଏଥିରେ ଆଇରନ, ମାଙ୍ଗାନିଜ୍, ଫାଇବର, ଭିଟାମିନ୍ ଇ, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଭଳି ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳିଥାଏ । ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଜଳଖିଆ ଭାବରେ ଖାଆନ୍ତି । ଏହା ଶରୀରକୁ ଫିଟ୍ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ଓଟସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କିଛି ଲୋକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇପାରନ୍ତି ।

ଏଥିରେ ବହୁତ ପରିମାଣର ଫାଇବର ଥାଏ, ଯାହା ହଜମ ଜନିତ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭିଟାମିନ୍-ଇ, ବି, ଆଇରନ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଗୁଣ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ତଥାପି, ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ ଯେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱଯୁକ୍ତ ଓଟସ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ଓଟ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । ତେବେ ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ଓଟସ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ କିଛି ଜିନିଷ ଜାଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ।

ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହୋଇପାରେ–

ଯଦିଓ ଓଟସ୍ ଗ୍ଲୁଟେନ୍ ମୁକ୍ତ, ଏହା କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । ବାସ୍ତବରେ, ଓଟ ଏକ କାରଖାନାରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଏ ଯେଉଁଠାରେ ଗହମ, ବାର୍ଲି ଏବଂ ରାଇ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଏ । ଏହାର କ୍ରସ୍ ପ୍ରଦୂଷଣ ହେତୁ ଏହା କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ । ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗ୍ଲୁଟେନ୍ ପାଇଁ ଆଲର୍ଜି ହୋଇଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଓଟରେ ଅନେକ ଫାଇବର ମିଳିଥାଏ, ଯାହା କିଛି ଲୋକଙ୍କ ହଜମ କରିବା କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ, ଯାହା ଗ୍ୟାସ୍ କିମ୍ବା ଫ୍ଲାଟୁଲେନ୍ସ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।

ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବୃଦ୍ଧି–

ଓଟରେ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । ଏହାକୁ ଅଧିକ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ବଢିଥାଏ । ଯେଉଁ କାରଣରୁ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡେ ।

ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଯେଉଁମାନେ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଓଟ୍ର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର କ୍ଷତିକାରକ, କାରଣ ଏଥିରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର କାର୍ବସ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଓଜନ ବଢାଇପାରେ ।

ଫସଫରସରେ ଭରପୂର–

ଯେଉଁମାନଙ୍କର କିଡନୀ ସମସ୍ୟା ଥାଏ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଓଟସ୍ କ୍ଷତିକାରକ । ଏଥିରେ ଫସଫରସ୍ ବହୁ ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ । ଏହାକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଅସନ୍ତୁଳନ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା କିଡନୀ ସମସ୍ୟାକୁ ବଢାଇଥାଏ ।

ଆଲର୍ଜି–

ଓଟ ବ୍ୟବହାର ହେତୁ ଆଲର୍ଜି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା କମ୍, କିନ୍ତୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଘଟେ । ଏହାର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ହେତୁ କିଛି ଲୋକ ଆଲର୍ଜିରେ ପୀଡିତ ହୋଇପାରନ୍ତି । କେଉଁ କାରଣରୁ ଚର୍ମ ଦାଗ ବା କୁଣ୍ଡେଇ ହୋଇପାରେ ।

ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉପରେ—

ଅନେକ ସମୟରେ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଓଟଗୁଡିକ ଅତ୍ୟଧିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଏ, ଯେପରିକି ତତକ୍ଷଣାତ୍ ଓଟ୍ କିମ୍ବା ସ୍ବାଦଯୁକ୍ତ ଓଟ୍, ଯେଉଁଥିରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଚିନି, ସ୍ୱାଦ, ରଙ୍ଗ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣକାରୀ ଯୋଗ କରାଯାଇଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ ।