ମସ୍ତିଷ୍କ ହେଉଛି ଆମ ଶରୀରର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗ । ଏହା ଆମର ସମଗ୍ର ଶରୀରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ଶରୀରର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ। ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ମନକୁ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ତୀକ୍ଷ୍ଣ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ ।
ମସ୍ତିଷ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣରେ ଖାଦ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଆମ ଶରୀରର ଛୋଟ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମସ୍ତିଷ୍କରୁ ସିଗନାଲ୍ ଉପରେ ଚାଲିଥାଏ । ଶୋଇବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ମସ୍ତିଷ୍କ ଆମର ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଶରୀରର ଗୋଟିଏ ଅଂଶରୁ ଅନ୍ୟ ଅଂଶକୁ ସଙ୍କେତ ପଠାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆପଣଙ୍କର ଖାଦ୍ୟକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବାଛିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସଠିକ୍ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ ଆମ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ତୀକ୍ଷ୍ଣ କରିପାରେ, ଯେତେବେଳେ ଭୁଲ ଖାଦ୍ୟ ଏହା କ୍ଷତି କରିପାରେ ।
କିଛି ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭିଟାମିନ୍, ମିନେରାଲ୍ସ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଭରପୂର ଅଟେ, ଯାହା ଆମ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ଉତ୍ତମ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇଥାଏ ଯାହା ଆମ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ । ଏହିପରି କିଛି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ବିଷୟରେ ଏହି ଆର୍ଟିକିଲରେ ଜାଣିବା, ଯାହା ଆମ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସକ୍ରିୟ କରି ସ୍ମୃତିର ଉନ୍ନତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ସୁସ୍ଥ ଫଳ–
ଆମର ସ୍ମୃତି ଶକ୍ତି ବଢାଇବାରେ ବ୍ଲୁବେରି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ । ଏଥିରେ ବହୁ ପରିମାଣର ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ, ଯାହା ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ । ଅଙ୍ଗୁରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ରେସଭେରାଟ୍ରୋଲ ହେଉଛି ଏକ ସୁସ୍ଥ ସ୍ମୃତି ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିକାରୀ ଯୌଗିକ, ଯାହା ଆମ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ଶୀଘ୍ର କାମ କରିଥାଏ । ତରଭୁଜ ଏବଂ ଆଭୋକାଡୋ ମଧ୍ୟ ଏହି ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ମସ୍ତିଷ୍କର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ ।
ସବୁଜ ପନିପରିବା–
ସବୁଜ ପନିପରିବା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମସ୍ତିଷ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ । ସବୁଜ ପନିପରିବାରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ଥାଏ, ଯାହା ମସ୍ତିଷ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ବଢାଇଥାଏ । ଆପଣ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ କାଲେ, ପାଲକ, ବ୍ରୋକୋଲି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବେ ।
ଅଣ୍ଡା–
ଅଣ୍ଡା ଅନେକ ଜରୁରୀ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର, ଯାହା ଆମ ସ୍ମୃତି ଶକ୍ତି ବଢାଇବାରେ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ । ଅଣ୍ଡାର ହଳଦିଆରେ କୋଲାଇନ୍ ନାମକ ଏକ ଭିଟାମିନ୍ ଥାଏ, ଯାହା ମସ୍ତିଷ୍କର ବିକାଶ ଏବଂ ଆମର ସ୍ମୃତି ଶକ୍ତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ । ଏହା ସହିତ ଭିଟାମିନ୍ ବି -6, ବି -12 ଏବଂ ଫୋଲିକ୍ ଏସିଡ୍ ମଧ୍ୟ ଅଣ୍ଡାରେ ମିଳିଥାଏ । ଏହାର ନିୟମିତ ବ୍ୟବହାର ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସକ୍ରିୟ ରଖେ ।
More Stories
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଯିବ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ଖାଆନ୍ତୁ ଏହି ସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ
ଓଜନ ହ୍ରାସରେ ରାମବାଣ ଲାଉ ଜୁସ୍
ବଟର ବନାମ ଘିଅ: କାହାକୁ ଖାଇବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟପକ୍ଷେ ଭଲ