Think twice. overweight young woman choosing between hamburger and salad while sitting on the couch

ଏହି ପଦ୍ଧତି ଆପଣାଇ ହାଇ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲରୁ ନିଜକୁ ରକ୍ଷାକରନ୍ତୁ

ଆଜିକାଲି ଲୋକମାନେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସମସ୍ୟାର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି । ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରତି ଅସାବଧାନତା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି । ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହେଉଛି ଏହି ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯାହା ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଖାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ କେଉଁଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ ।

ମଧୁମେହ, ବିପି ଭଳି ସମସ୍ୟା ଆଜିକାଲି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହେଉଛି ଏହି ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହାର ବୃଦ୍ଧି ସ୍ତର ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗର ସବୁଠାରୁ ବଡ କାରଣ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ସଠିକ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ ।

କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କ?

କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଆମ ରକ୍ତରେ ଉପସ୍ଥିତ ଏକ ମହମ ଜାତୀୟ ପଦାର୍ଥ, ଯାହା ସୁସ୍ଥ କୋଷ ତିଆରି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ତଥାପି, ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଅସାବଧାନତା ଏବଂ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସରେ, ଶରୀରରେ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ର ପରିମାଣ ବଢିଯାଏ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିପଦଜନକ ହୋଇପାରେ ।

ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସ–

ଯଦି ଆପଣ ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସମସ୍ୟାରେ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସର ସେବନକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ । ବେକନ୍ ଏବଂ ସସ୍ ପରି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ବି ଏବଂ ସୋଡିୟମ୍ ଅଧିକ । ଏଗୁଡ଼ିକ ବଦଳରେ ଆପଣ କୁକୁଡ଼ା, ମାଛ କିମ୍ବା ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ କରିପାରିବେ ।

ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ୟାଟ୍ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ–

ଅଧିକ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଖାଇବା ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । କ୍ଷୀର, ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ବି ପନିର ଏବଂ ବଟରରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ସନ୍ତୁଳିତ ଚର୍ବି ଥାଏ । ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ, କମ୍ ଚର୍ବି କିମ୍ବା ଚର୍ବିହୀନ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ।

ଅଣ୍ଡା କେଶର–

ଅଣ୍ଡାର ହଳଦିଆରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଡାଏଟାରୀ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ମିଳିଥାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସମସ୍ୟା ଅଛି, ତେବେ ଆପଣ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା କିମ୍ବା ଅଣ୍ଡାର କେବଳ ଧଳା ଅଂଶ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ।

ଭଜା ଖାଦ୍ୟ–

ଫ୍ରେଞ୍ଚ ତରକାରୀ, ଭଜା ଚିକେନ୍ ଏବଂ ଡୋନାଟ୍ ପରି ଭଜା ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ, ଏହିପରି ତେଲ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, ଯାହା ସାଧାରଣତଃ ସନ୍ତୁଳିତ କିମ୍ବା ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ରେ ଅଧିକ । ଏହି ଚର୍ବିଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ LDL (ଖରାପ) କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ବଢାଇପାରେ ।

ଶର୍କରା ପାନୀୟ–

ସୋଡା, ଫଳ ରସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚିନି ପାନୀୟଗୁଡ଼ିକ ଓଜନ ବଢାଇବା ଏବଂ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଏହି ପାନୀୟ ବଦଳରେ ଆପଣ ପାଣି, ହର୍ବାଲ ଚା କିମ୍ବା ଚିନିମୁକ୍ତ ପାନୀୟ ବାଛିପାରିବେ ।

ନାଲି ମାଂସ–

ଗୋମାଂସ, ମେଣ୍ଢା ଏବଂ ଘୁଷୁରି ପରି ଲାଲ ମାଂସରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ସନ୍ତୁଳିତ ଚର୍ବି ଥାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହାକୁ ଖାଇବା ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମସ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ନ୍ତି, ତେବେ ଲାଲ ମାଂସ ବଦଳରେ ଆପଣ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ବାଇଗଣ ଏବଂ ମସୁର ଡାଲି ପରି ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବେ ।

ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍–

ଆଜିକାଲି, ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହୋଇପାରିଛି । ଏଥିରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ମିଳିଥାଏ । କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଫାଷ୍ଟଫୁଡ ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ ।

ଉପରଲିଖିତ ସମସ୍ତ ପରାମର୍ଶଗୁଡିକ କେବଳ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଅଟେ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ଏନେଇ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ଚିନ୍ତା ଅଛି, ତେବେ ସର୍ବଦା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ ।

SHARE BY