ଯଦି ଆପଣ ନିଜ ଖାଦ୍ୟର ପୁଷ୍ଟିକର ପଦାର୍ଥକୁ ବଢାଇବାକୁ ଏକ ସହଜ ଉପାୟ ଖୋଜୁଛନ୍ତି ତେବେ ଚିଆ ସିଡସ୍ ବା ନାଣ୍ଡି ବଗୁଲି ଏକ ଉତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ । ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକ ପୁଷ୍ଟିକର ପାୱାରହାଉସ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକାରୀ ଫାଇବର, ଓମେଗା -3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍, ପଲିନସୁଚୁରେଟେଡ୍ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍, ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସର ଏକ ଭରପୁର ପ୍ୟାକ୍ । ତେବେ ଏହା ଛୋଟ କିନ୍ତୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ । ଆସନ୍ତୁ ମଞ୍ଜିଗୁଡିକର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଯୋଡିବାର ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଉପାୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ।
ନାଣ୍ଡି ବଗୁଲି କ’ଣ ?
ଏହା ଔଷଧୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ ସାଲଭିଆ ହିସପାନିକା, ମେଣ୍ଟ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟରୁ ଆସିଥାଏ ଏବଂ ମେକ୍ସିକୋ ଏବଂ ଗୁଆଟେମାଲାରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା । ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ଆଜ୍ଟେକ୍ ଏବଂ ମାୟାନ୍ମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା, ଚିଆ ମଞ୍ଜିଗୁଡିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ଲାଭ ହେତୁ ଲୋକପ୍ରିୟତା ଲାଭ କରିଛି ।
କେତେକ ଚିଆ ମଞ୍ଜି ବାଦାମୀ-କଳା ରଙ୍ଗର ହୋଇଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭିନ୍ନତା ଧଳା ହୋଇପାରେ ବୋଲି ଟେକ୍ସାସର ଅଷ୍ଟିନରେ ଥିବା ହୋଲ-ଲିଷ୍ଟିକ୍ ଲିଭିଙ୍ଗ୍, ଏଲ୍.ସି.ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଜେନା ଭୋଲପେ କୁହନ୍ତି । ସେଓ ମଞ୍ଜି ସହିତ ଆକାର ସମାନ, କିନ୍ତୁ ଚିଆ ମଞ୍ଜି ଘନତା ଏବଂ ପାଚନରେ ଟିକେ ହାଲୁକା ବୋଲି ସେ କୁହନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ପୁଡିଙ୍ଗ, ରାତାରାତି ଓଟ ଏବଂ ପାନୀୟକୁ ଏକ କଞ୍ଚା ଏବଂ ଜେଲାଟିନସ୍ ଟେକ୍ସଚର୍ ଦିଅନ୍ତି ।
ନାଣ୍ଡି ବଗୁଲିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ଉପକାରିତା–
ଚିଆ ମଞ୍ଜିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଫାଇବର ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ରହିବା ସହିତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଓମେଗା- fat ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ ବୋଲି ଭୋଲପେ କୁହନ୍ତି । 2 ଚାମଚ ଚିଆ ମଞ୍ଜିରେ 9.7 ଗ୍ରାମ ଫାଇବର, 4.6 ଗ୍ରାମ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ 6.7 ଗ୍ରାମ ପଲିନସୁଚୁରେଟେଡ୍ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଥାଏ । ସେମାନଙ୍କର ଅନନ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିକର ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ଫାଇବର ଗ୍ରହଣ, ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା, ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ଭୋଜନରେ ତୃପ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିପାରିବ ବୋଲି ଭୋଲପେ କୁହନ୍ତି ।
ନାଣ୍ଡି ବଗୁଲିର 6ଟି ବିଜ୍ଞାନ ସମର୍ଥିତ ଲାଭ–
ଓଜନ ହ୍ରାସ / ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସହିତ ସହାୟତା–
ଭୋଜନରେ ଚିଆ ମଞ୍ଜି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେଲେ ତୃପ୍ତିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ ବୋଲି ପଞ୍ଜୀକୃତ ଡାଏଟିସିଆନ୍, ଅନ୍ତଃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିକର ବିଶେଷଜ୍ଞ ତଥା କାଲିଫର୍ନିଆର ନୋଭାଟୋରେ ଥିବା ଗୁଟ୍ ହେଲ୍ଥ କନେକ୍ସନ୍ ମାଲିକ କିମ୍ କୁଲପ କୁହନ୍ତି । ସମୟ ସହିତ, ଏହା ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ । ତଥାପି, ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଓଜନ ହ୍ରାସ ସହାୟତା ଭାବରେ ଚିଆ ମଞ୍ଜିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଅନୁସନ୍ଧାନ ସୀମିତ ।
ହୃଦୟ ରୋଗର ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ–
ଓମେଗା ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚର୍ବି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ, କାଲିଫର୍ନିଆର ଲଙ୍ଗ ବିଚରେ ଅବସ୍ଥିତ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଡାଏଟିସିଆନ୍ ତଥା ଅନ୍ତଃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିକର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅମାଣ୍ଡା ସାଉସେଡା ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି । ବାସ୍ତବରେ, ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଓମେଗା -3 ଗୁଡିକ କରୋନାରୀ ହୃଦ୍ ରୋଗ ଏବଂ କମ୍ ଟ୍ରାଇଗ୍ଲାଇସେରାଇଡ୍ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିପାରେ । ସବୁଠୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି, ଚିଆ ମଞ୍ଜିରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକାରର ଓମେଗା -3 ନାମକ ଆଲଫା-ଲିନୋଲେନିକ୍ ଏସିଡ୍ (ALA) ଥାଏ, ଯାହା ହୃଦ୍ରୋଗର ବିପଦକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିପାରେ ବୋଲି ସେ କୁହନ୍ତି ।
ଆଡଭାନ୍ସ ଇନ୍ ପୁଷ୍ଟିକର ଏକ 2022 ମେଟା-ଆନାଲିସିସ୍ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନେଇଛି ଯେ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ALA ଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦ୍ୱାରା ହୃଦ୍ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା 10% (ଏବଂ ସାଂଘାତିକ କରୋନାରୀ ଧମନୀ ରୋଗ ପାଇଁ 20% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ହ୍ରାସ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଶରୀର ଉପରେ ALA ର ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ମୋଟ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ, LDL କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ, ଟ୍ରାଇଗ୍ଲେସିରାଇଡ ଏବଂ ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ସହିତ ଦାୟୀ କରାଯାଇପାରେ ବୋଲି ଭୋଲପେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ।
ଅସ୍ଥି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ–
ଚିଆ ମଞ୍ଜିରେ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଫସଫରସ୍, କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ୍ ପରି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ରହିଥାଏ – ଏଗୁଡ଼ିକ ହାଡର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ବାସ୍ତବରେ, ଗବେଷଣା ସୂଚିତ କରେ ଯେ ହାଡ଼ ଗଠନ ପାଇଁ ଏହି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ।
ମାନବ ଅଧ୍ୟୟନର ଅଭାବ ଥିବାବେଳେ ପୁଷ୍ଟିକର ଏକ 2018 ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ 13 ମାସ ପାଇଁ 10% ଚିଆ ମଞ୍ଜି (ମୋଟ କ୍ୟାଲୋରୀ ଗ୍ରହଣ) ଧାରଣ କରିଥିବା ମୂଷାମାନେ ଏକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଗୋଷ୍ଠୀ ତୁଳନାରେ ହାଡର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥିଲେ ।
ମାଗଣା ରେଡିକାଲ୍ ଏବଂ ଇନଫ୍ଲାମେସନ୍ ହ୍ରାସ କରିପାରେ–
ମାଗଣା ରେଡିକାଲ୍ ଗୁଡିକ ହେଉଛି ଅସ୍ଥିର ଅଣୁ ଯାହା ଏକ କୋଷରେ ରାସାୟନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେତୁ ଘଟେ । ନ୍ୟାସନାଲ କ୍ୟାନସର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଅନୁଯାୟୀ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଗଠନ କରନ୍ତି, ମୁକ୍ତ ରେଡିକାଲଗୁଡିକ ଅନ୍ୟ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷତି ଘଟାଇପାରେ (ଯେପରିକି DNA, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଲିପିଡସ୍) ଏବଂ କର୍କଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇଥାଏ ।
ଚିଆ ମଞ୍ଜିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ ଯାହା କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକ୍ତ ରେଡିକାଲ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା କ୍ଷତିରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ ବୋଲି କୁଲପ କୁହନ୍ତି । ଏଥିମଧ୍ୟରେ କ୍ୟାଫେକ୍ ଏସିଡ୍, ମିରାଇସେଟିନ୍, କ୍ୱେରେସିଟିନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଭୋଲ୍ପେ କୁହନ୍ତି, ବିଶେଷତଃ କ୍ୟୁରେସିଟିନ୍ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଅଟେ, ଏହାର ପ୍ରଦାହ ସହିତ ଲଢିବା ଏବଂ କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷତି ଏବଂ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପରୁ ରକ୍ଷା କରିବାର କ୍ଷମତା ହେତୁ । ପ୍ରକୃତରେ, ସେଲ୍ୟୁଲାର୍ ସ୍ତରରେ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମନ୍ଥର ଏବଂ ବିଳମ୍ବ କରିବାର କ୍ଷମତା ପାଇଁ କ୍ୱେରେସିଟିନ୍ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ (ଚିଆ ମଞ୍ଜି ପରି) ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କୁହନ୍ତି ।
ଏହା ନିମ୍ନ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ–
ଚିଆ ମଞ୍ଜିରେ ଥିବା ଫାଇବର, ଚର୍ବି ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ୍ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ବଫର୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଭଲପେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରଛନ୍ତି । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଚିଆ ମଞ୍ଜି କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଧାରଣକାରୀ ଖାଦ୍ୟର ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସକୁ ବନ୍ଦ କରି ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
“କାରଣ ଫାଇବର, ଫ୍ୟାଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ୍ ହଜମ କରିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ନେଇଥାଏ, ଏହି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଶରୀରରେ ଅବଶୋଷିତ ହେବା ଏବଂ ରକ୍ତ ଗ୍ଲୁକୋଜ୍ (ରକ୍ତ ଶର୍କରା) ରେ ପରିଣତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ଶର୍କରାକୁ ଭାଙ୍ଗିଯାଏ ।
ଏହା ଅନ୍ତଃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରେ–
ଚିଆ ମଞ୍ଜି ହଜମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ କାରଣ ଏଥିରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଏବଂ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଫାଇବରର ମିଶ୍ରଣ ରହିଥାଏ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ପସନ୍ଦ କରିଥାଏ ବୋଲି କୁଲପଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ।
ସବୁଠୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି, ଦ୍ରବୀଭୂତ ଫାଇବର ଏବଂ ପଲିଫେନୋଲ୍ସ ଚିଆ ମଞ୍ଜି ପ୍ରିବିୟୋଟିକ୍ ଭାବରେ କାମ କରିପାରିବ, ଯାହା ପରେ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ ଯାହା ଅନ୍ତନଳୀରେ ଆବରଣକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ବାରା ଅନ୍ତଃ ସ୍ଥଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଥାଏ ।
More Stories
ଏହି ସଂକେତ ଦ୍ବାରା ଜାଣନ୍ତୁ ନିଜର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଅବସ୍ଥା
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଯିବ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ଖାଆନ୍ତୁ ଏହି ସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ
ଓଜନ ହ୍ରାସରେ ରାମବାଣ ଲାଉ ଜୁସ୍