ଯଦିଓ ଶୀତ ଋତୁ ସୁଖଦ ଏବଂ ମନୋରମ, ଅନେକ ରୋଗ ଏହି ଋତୁରେ ଆମକୁ ଶିକାର କରିଥାଏ । ଏହି ଋତୁରେ, ଦୁର୍ବଳ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାରଣରୁ ଅନେକ ରୋଗ ହୁଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆଜି ଏହି ଆର୍ଟିକିଲରେ ଆମେ ଶୀତଦିନେ ଘଟୁଥିବା 5 ଟି ରୋଗ, ଏହାର କାରଣ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ।
ଏହି ରୋଗ କାହିଁକି ହୁଏ ?
ଆମ ଶରୀର ଭିତରୁ ଗରମ ହୋଇଯାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଶୀତ ଋତୁରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥଣ୍ଡା ତାପମାତ୍ରାରେ ରହିବାକୁ ଆମ ଶରୀରକୁ ଭିତରୁ ଗରମ ରଖିବାକୁ ପଡେ । ଏଥିପାଇଁ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆମ ଶରୀରର ଉତ୍ତାପ ଅତି ଶୀଘ୍ର ହଜିଯିବା ଆରମ୍ଭ କରେ ଏବଂ ଆମକୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ରୋଗର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡେ ।
ଶୀତଦିନେ 5 ଟି ସାଧାରଣ ରୋଗ ହୁଏ-
ମେଦବହୁଳତା–
ଶୀତଦିନେ ଆମେ ବହୁତ ଭୋକିଲା ଅନୁଭବ କରୁ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମେ ବହୁତ ଖାଇଥାଉ । ଏଥି ସହିତ, ଥଣ୍ଡା ହେତୁ, ଆମେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଅଳସୁଆ ଭାବରେ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ଏବଂ ବ୍ୟାୟାମ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଇଚ୍ଛା କରୁନାହୁଁ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆମେ ଯାହା ଖାଇଥାଉ ତାହା ଜାଳିବା ଏବଂ ମୋଟାପଣର ଶିକାର ହୋଇପାରିବା ନାହିଁ ।
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍–
ଶୀତଦିନେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ବସି ବସି ଥଣ୍ଡା, ଆର୍ଦ୍ର ପାଗ ଏବଂ ବାରୋମେଟ୍ରିକ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେତୁ ଶରୀରର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୁଷ୍ଟିକର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୁଏ ନାହିଁ ଏବଂ ଆମେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଅଭାବର ଶିକାର ହୋଇଥାଉ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଅଭାବ ଯାହା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣ ନ ହେତୁ ଘଟିଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଯାଏ ।
ବ୍ରୋଙ୍କାଇଟିସ୍–
ଏହି ରୋଗରେ, ଆମ ଫୁସଫୁସର କ୍ଷୁଦ୍ର ବାୟୁ ପଥରେ ଶ୍ବାସର ସମସ୍ୟା ଦେଖାଯାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ କ୍ରମାଗତ କାଶ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଏହି ସମସ୍ୟା ଆମ ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କଠାରେ ଅଧିକ ଦେଖାଯାଏ ।
ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ଜ୍ୱର–
ଶୀତଦିନେ ଏହି ରୋଗ ଏକ ସାଧାରଣ ସମସ୍ୟା, ଯାହା ଅବରୋଧିତ ନାକ, ଛିଙ୍କିବା, ଶରୀର ଏବଂ ମାଂସପେଶୀ ଯନ୍ତ୍ରଣା, ନାକ ଜଳ କିମ୍ବା କାଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।
ଆଲର୍ଜି–
ଶୀତଦିନେ, ଆମ ଶରୀର ପ୍ରତିକୂଳ ପରିବେଶ ହେତୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଆଲର୍ଜିର ଶିକାର ହୁଏ, ଯେପରିକି ଚର୍ମ ଦାଗ, କୁଣ୍ଡେଇ, ଆଖିର ଲାଲ ରଙ୍ଗ, ଆଖି ଜଳଜଳ ଏବଂ ଆଙ୍ଗୁଠି ଏବଂ ଆଙ୍ଗୁଠିରେ ଫୁଲା ଇତ୍ୟାଦି ।
ଏହି ଉପାୟରେ ନିଜକୁ ରକ୍ଷା କର–
ନିଜକୁ ଗରମ ରଖିବା ପାଇଁ, ଘରେ ହିଟର ଏବଂ ବ୍ଲୋଭର ଚଳାନ୍ତୁ ।
କିଛି ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ନିଅନ୍ତୁ ।
ଅଦା, ବେସନ ଏବଂ ଗିଲୋଇର ଡିକୋକ୍ସନ୍ ପିଅନ୍ତୁ ।
ଲେମ୍ବୁ, ଶିକାନଜୀ, ପନିପରିବା ସୁପ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ନିଜକୁ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଋତୁକାଳୀନ ଫଳ ଏବଂ ସବୁଜ ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା ଖାଆନ୍ତୁ ।
More Stories
ଖାଲି ମିଠା କମେଇଲେ କମିବନି ଡାଇବେଟିସ୍
ଚୁଟକିରେ ଭଲ ହେବ ଆଖି ଧରା
ବୋନ୍ ଟ୍ୟୁମର କଣ