The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

5 ପ୍ରକାରର ପାରମ୍ପାରିକ ଦିୱାଲୀ ଖାଦ୍ୟ

ଆଲୋକର ପର୍ବ ଦୀପାବଳୀ । ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଳନ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଅନ୍ଧକାର ଉପରେ ଆଲୋକର ବିଜୟର ଏକ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଲୋକର ପର୍ବ ବୋଲି କୁହାଯାଏ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥାଏ, ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନେ ନିଜ ଘରକୁ ସଜାନ୍ତି, ନୂତନ ପୋଷାକ କିଣନ୍ତି, ଉପହାର ବିନିମୟ କରନ୍ତି ଏବଂ ଅବଶ୍ୟ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଭୋଜନ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତି । ଏହି ବିସ୍ତୃତ ତାଲିକାରେ ଜଳଖିଆ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସୁଗନ୍ଧିତ ଭୋକ, ଭରିବା ଏଣ୍ଟ୍ରି, ଏବଂ ଡିକେଡେଣ୍ଟ ମିଠା । ଏଠାରେ ସୁଗନ୍ଧିତ ଏବଂ ମଧୁର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ, ତେବେ ଦିଓ୍ବାଲିରେ ବନାନ୍ତୁ ଏହି ପାଞ୍ଚ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ।

​ଆଲୁ ଟିକି–

ହଳଦୀ ଏବଂ ମସଲା ସହିତ ଚକଟା ହୋଇଥିବା ଆଳୁ ପ୍ୟାଟିସ୍ ଆଲୁ ଟିକି, ସ୍ନାକ୍ସ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । ଆଲୋ ଟିକ୍କିସ୍ ଚାନା ଡାଲ୍, ଏକ ବିଭାଜିତ ଚିକ୍କା ମିଶ୍ରଣ, ଚାଟ୍ ମସାଲା, ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହଳଦୀ ଏବଂ ମସଲାରେ ଭରାଯାଇପାରେ । ଏହି ଥାଳି ପାଇଁ, ତଥାପି, ଆପଣ ମୌଳିକତା ସହିତ ରହିବେ । ଭରପୂର ସ୍ନାକ୍ସ ପାଇଁ, ଏହି ଟିକ୍କିଗୁଡ଼ିକୁ ହାମବର୍ଗର ବନ୍ ଭିତରେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ମେଣ୍ଟ ଚଟନି ସହିତ ପରିବେଷଣ କରନ୍ତୁ ।

ଗାଜର କା ହାଲୱା –

ଗାଜରରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟକୁ ଗାଜର ହାଲୱା କୁହାଯାଏ । ହଁ, ଗାଜର ପିଠା ଏବଂ କପକେକ୍ ବ୍ୟତୀତ ଗାଜର ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଟ୍ରିଟ୍ ଅଛି । ଦିୱାଲୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ପର୍ବରେ ଏହାର ବିଶେଷ ରଙ୍ଗ ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ହେତୁ ଏହା ଏକ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଗ୍ରହଣ କରେ ।

ଆଳୁ ଚାଟ୍ –

ଏକ ସାଧାରଣ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭୋଜନ, ଆଲୁ ଚାଟ୍ ବର୍ଷସାରା ଉପଭୋଗ ହୁଏ ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଦିୱାଲୀ ପ୍ରିୟ ନୁହେଁ । ଏହା ଚଟନି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମସଲା ସହିତ ସୁଗନ୍ଧିତ ଭଜା ଆଳୁର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ସ୍ନାକ୍ସ । ଆପଣ ବ ly କଳ୍ପିକ ଭାବରେ ଆଳୁକୁ ଫୁଟାଇ ପାରିବେ । ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥାଳିରେ ଆଳୁକୁ ପ୍ୟାନ-ଫ୍ରାଏଡ୍ ଏବଂ ଦହି, ତାମ୍ର, ଖଜୁରୀ, ଏବଂ ଚଟନୀ ସହିତ ସ୍ୱାଦଯୁକ୍ତ । ଏହି ସ୍ନାକ୍ସରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ୱାଦର ବିପରୀତତା ରହିଛି!

ଗୁଲାବ ଜାମୁନ୍ –

ଯେକୌଣସି ପାର୍ଟି ପାଇଁ ଗୁଲାବ ଜାମୁନ୍ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥାଏ । ଗୁଲାବ ଜାମୁନ୍ ହେଉଛି ମିଠା, ଆର୍ଦ୍ର ବଲରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଖାଦ୍ୟ ଯାହାକି ଧନୀ ଚିନି ସିରପ୍ରେ ବୁଡ଼ି ଯାଇଥାଏ । ବଲ ପାଇଁ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ମଇଦା, ବେକିଂ ସୋଡା, ସ୍ପଷ୍ଟ ବଟର ଏବଂ ପାଉଡର କ୍ଷୀର । ମିଳିତ ହେଲେ, ଏହା ଏକ ମଇଦା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯାହା ଚିକ୍କଣ ବଲରେ ଆକୃତିର ହୋଇ ଘିରେ ବୁଡାଯାଇଥାଏ ।

ଖିରୀ–

ବାସୁମତି ଚାଉଳକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ କ୍ଷୀର, ଚିନି, ସାଫ୍ରନ୍, ଏବଂ ଏରସ ସହିତ ରନ୍ଧାଯାଏ, ଯାହାକି ଖୀରୀ ନାମରେ ଜଣାଶୁଣା । ଏହା ଚାଉଳକୁ ଖିରି ନାମକ ଏକ ଅତି ଚିକ୍କଣ ଏବଂ କ୍ରିମିଆ ମିଠା ରେ ପରିଣତ କରେ । ଟେକ୍ସଚର ବିବିଧତା ପାଇଁ, ବିଭିନ୍ନ ବାଦାମ ଏବଂ ଶୁଖିଲା ଫଳ ଖିରିରେ ମିଶାଯାଏ ।