ଶୀତଦିନେ ମଟର ଖାଇବା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ଏହି ଛୋଟ ସବୁଜ ଶସ୍ୟଯୁକ୍ତ ପନିପରିବାଗୁଡ଼ିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଭଣ୍ଡାର । ଏଥିରୁ ଅନେକ ତରକାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥାଏ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ତେଣୁ, ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ । ତେବେ ମଟର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ କ’ଣ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ ଜାଣନ୍ତୁ ।
ପ୍ରୋଟିନର ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ
ଏହି ଛୋଟ ଶସ୍ୟରେ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଭରପୂର ରହିଥାଏ । ଏହା ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋଟିନର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ । ହୃଦୟ ମାଂସପେଶୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହା ସହିତ ଶରୀରର ମାଂସପେଶୀ ପାଇଁ ପ୍ରୋଟିନ୍ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ।
ହୃଦୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ
ପ୍ରୋଟିନ୍ ସହିତ ଫାଇବର, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ୍ ମଟରରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ହୃଦୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ଏହା ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ହୃଦୟ ସୁସ୍ଥ ରହିଥାଏ । ଏଥିରେ ଥିବା ଫାଇବର କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯାହା ଧମନୀ ଅବରୋଧ ଭଳି ସମସ୍ୟାକୁ ରୋକିଥାଏ ଏବଂ ହୃଦଘାତର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ।
ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି କର
ମଟରରେ ଫାଇବର ଥାଏ, ଯାହା ହଜମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ । ଫାଇବର ଅନ୍ତନଳୀ ଭିତରେ ଖାଦ୍ୟ ଚଳାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଭଳି ସମସ୍ୟାକୁ ରୋକିଥାଏ । ଶୀତଦିନେ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟର ଅଭିଯୋଗ, ମଟର ରିଲିଫ ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ
ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ମଧୁମେହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢିଥାଏ । ମଟର ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏଥିରେ ଥିବା ଫାଇବର ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ହଠାତ୍ ବଢିବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ପରିଚାଳିତ ହୁଏ । ଶୀତଦିନେ, କମ୍ ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ କାରଣରୁ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ । ତେଣୁ, ରକ୍ତ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ମଟର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇପାରେ ।
କର୍କଟ ପ୍ରତିରୋଧ
ମଟରରେ ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା କର୍କଟ ରୋଗକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହା ମାଗଣା ମୌଳିକ କ୍ଷତି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ମାଗଣା ମୌଳିକ କ୍ଷତି କୋଷର କ୍ଷତି ଘଟାଏ, ଯାହାକି କର୍କଟ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଜବୁତ କର
ମଟରରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି, ଭିଟାମିନ୍ ଇ, ଜିଙ୍କ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ଏ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାହର ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆମର କୋଷଗୁଡ଼ିକ ନଷ୍ଟ ହୋଇନଥାଏ ।
More Stories
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଯିବ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ଖାଆନ୍ତୁ ଏହି ସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ
ଓଜନ ହ୍ରାସରେ ରାମବାଣ ଲାଉ ଜୁସ୍
ବଟର ବନାମ ଘିଅ: କାହାକୁ ଖାଇବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟପକ୍ଷେ ଭଲ