The Topmost

“The eyes believe themselves, the ears believe other people.”

fe

ଟମାଟୋରୁ ମିଳିବ ଅଣ୍ଡା ଓ ଟୁନା ମାଛରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍‌ ଡି ଶକ୍ତି

ମାଛ ଏବଂ ଦୁଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ପରେ ଭିଟାମିନ୍‌ ଡିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, କି;ୁ ଜିନ୍‌ ଏଡିଟିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସାହାଯ୍ୟରେ ଟମାଟୋ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପୁଷ୍ଟିର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ହେବ । ବାସ୍ତବରେ, ଇଂଲଣ୍ଡର ଜନ୍‌ ଇନସ୍‌ ସେଣ୍ଟରର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ବିଶେଷ ଆବିଷ୍କାର କରିଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ୧୦୦ କୋଟି ଲୋକ ଭିଟାମିନ୍‌ ଡି ଅଭାବରେ ପୀଡିତ । ଏହା ହୃଦରୋଗଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କର୍କଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର କାରଣ । ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୭୬% ଲୋକ ଭିଟାମିନ୍‌ ଡି ଅଭାବର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି ।

ଟମାଟୋର ଜେନେଟିକ୍‌ କୋଡ୍‌ ବଦଳିଗଲା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଟମାଟୋର ଜିନୋମ ଗଠନରେ ଏପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଭିଟାମିନ୍‌ ଡି୩ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢିଗଲା । ଟମାଟୋକୁ ଭିଟାମିନ୍‌ ଡିରେ ଭରପୂର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀମାନେ ଯେକୌଣସି ଜିନିଷର ଜେନେଟିକ୍‌ କୋଡ୍‌ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ତେବେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଟମାଟୋ ଏବଂ ଏହାର ପତ୍ରକୁ ଏକ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ଅଲଟ୍ରାଭାଇଓଲେଟ୍‌ ଆଲୋକରେ ରଖିଲେ । ଫଳାଫଳ ଅନୁଯାୟୀ, ଗୋଟିଏ ଟମାଟୋରେ ୨ ଟି ଅଣ୍ଡା କିମ୍ବା ୨୮ ଗ୍ରାମ ଟୁନା ମାଛ ପରି ଭିଟାମିନ୍‌ ଡି ମିଳିଲା ।

ଏହି ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରକୃତି ଉଦ୍ଭିଦ ପତ୍ରିକାରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି । ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣରେ ମଧ୍ୟ ଗବେଷଣା କରାଯିବ ବର୍ତ୍ତମାନ ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟ ହୋଇଥିବା ଟମାଟୋ କେବଳ ପ୍ରାକୃତିକ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରେ ବଢିବ । ନିକଟରେ ବ୍ରିଟିଶ ସଂସଦରେ ଜିନ୍‌ ସଂପାଦିତ ଫସଲର ପରୀକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ବିଲ୍‌ ପାରିତ ହୋଇଛି । ଅନ୍ୟ ପନିପରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପରୀକ୍ଷଣ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ୟା«ିକମ୍‌, ବ୍ରଞ୍ଜଲଚିଲି, ଆଳୁ ଏବଂ ମୂଷା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ପନିପରିବାଗୁଡିକ ଭିଟାମିନ୍‌ ଡି ର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ହେବ ଭେଗାନ୍‌ ଲୋକମାନେ ଏଥିରୁ ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ । ବାସ୍ତବରେ, ଭିଟାମିନ୍‌ ଡି ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟଗୁଡିକର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ହେଉଛି ଲାନୋଲିନ୍‌, ଯାହା ମେଣଞ୍ଚଜାର ଲୋମରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ । ଭେଗାନ୍‌ ଡାଏଟ୍‌ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଖାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ନୁହଁନ୍ତି । ତେବେ ସେହିପରି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସିଧାସଳଖ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ।

https://thetopmost.in/?p=2569

https://thetopmost.in/?p=210